Resum dels capítols de tirant lo blanc

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,29 KB

(1)Història del comte de Varoic

En aquest capítol, ens introdueix en el temps en que estan vivint i els costums que tenien a través del cavaller Guillem de Varoic, que va servir durant molts d'anys l'ordre de cavalleria, però als cinquanta-cinc va decidir fer-se peregrí, va fer construir dos anells que encaixessin l'un amb l'altre. Un li va donar a la seva dona i l'altre se'l va quedar, va anar per Alexandria, per Jerusalem, i després a Venècia, on va fer casar el seu escuder (que havia decidit acompanyar-lo), i va pagar a uns mercaders perquè diguessin a la seva muller que el seu home havia mort.

Però al cap d'un temps va tornar vora de la seva ciutat (on demanava almoina), en una ermita de Nostra Dona. Un dia alterat per la gran morisca que hi havia per els voltants va anar a la ciutat, i el rei que estava influït per un somni que havia tingut el va fer lluitar (a l'ermità), i va preparar unes magranes que s'encenien al cap de 6 hores de ser llançades, i no s'apagaven si no era amb resina de pi o d'oli, i quan el foc va estar esclatat, el rei d'Anglaterra va sortir i va matar tants com va poder, i aquest cavaller va seguir fent grans actes, com aquell que es va fer passar per rei per bateres a tota ultrança rei contra rei i el que perdés el seu poble es donava per vençut i acceptava les condicions de l'altre.

Va guanyar Guillem de Varoic amb les seves antigues armes de guerra, cosa que va fer que la seva muller sabes amb qui tractava, i ell va guanyar la batalla, i els moros no van fer el pactat, i va jurar no parar de lluitar fins a caure vençut o expulsar tots els moros d'Anglaterra. I Guillem se'n va anar amb la seva muller fer d'ermità, però la seva muller va tenir que anar a Londres ja que es casava el rei i ella tenia que mostrar-li els costums d'Anglaterra.

(1)Tirant i l'ermità

Tirant, un jove cavaller que anava a rebre l'ordre de cavalleria, en les noces dels reis, es va dormir i va sortir de la ruta, i es va trobar en el lloc on hi havia l'ermità (el compte Guillem de Varoic), el va descavalcar i li va fer gran reverència i li va dir que anava a la cort a rebre l'ordre de cavalleria, i li va explicar els seus orígens, i els mes grans cavallers de l'historia. Desprès de parlar molt de temps, li va donar el llibre L'Arbre de batalles que ho explicava tot sobre els cavallers. I li va dir que un cop acabades les noces tornés i que li expliques com havien succeït. Les festes van durar un any i un dia, llavors Tirant va recordar la promesa que li va fer a l'ermità, i el va anar a veure.

(1)Les grans festes de les bodes del rei d'Anglaterra

Quan Tirant va arribar, hi havia l'ermità fent oració. Va fer gran referències l'un amb l'altre, i es van asseure a l'herba amb ell. Allà Tirant va parlar per tots, i va explicar fil per randa tot el que va passar al casament del rei d'Anglaterra. Coses com el penjament dels juristes per el duc de Lancastre, la desfilada de la gent per els carrers, el castell mòbil de la núvia. El rei i els altres van sortir a cavall a buscar la núvia, i es van trobar en un prat, on van celebrar la boda en un altar portàtil. Es va aplegar consell i van organitzar les festes, i van decidir que de dilluns a dijous es farien danses i tornejos per entretenir a la gent, els divendres, sols es podia anar a caçar després d'oir missa, i els dissabtes es podien fer cavallers els que ho desitgessin..

Hi va haver un simulacre de presa de castell per part de la reina i tots els de la cort, i van entrar a la roca, on hi havia quatre estances molt singulars, a la del rei, hi havia una dona tota d'argent amb el ventre arrugat i les mamelles caigudes; amb les mans se les espremia, i per els mugrons sortia un gran raig d'aigua molt clara. A l'estança de la reina, hi havia una donzella tota d'or esmaltada, amb les mans a la natura, d'on sortia vi blanc molt fi, a l'altra estança hi havia un bisbe mitrat tot d'argent, i de la mitra sortia un raig d'oli, i a l'ultima estança hi havia un Lleó d'or amb una corona d'or i pedres fines, que per la boca llançava mel molt blanca i clara... I al final tothom podia prendre el que volgués, hi tot havia estat preparat així.

(2)Tirant s'embarca vers l'illa de Rodes

Un dia que Tirant estava amb el duc de Bretanya, van arribar dos cavallers de la cort del rei de França, tot dient que els moros estaven assetjant la ciutat de Rodes, on es guarda l'espina de la corona de Jesucrist. Tirant en sentir això va demanar permís al para i a la mare, va comprar una gran nau, i la va omplir de vitualles, i la va armar. De tot això es va assabentar Felip, el cinquè fill del rei de França, el qual influït per Tenebrós, el va fer pujar secretament el dia abans de partir.

A l'endemà la nau va fer veles amb vent pròsper i van començar la navegació, passant per Portugal, on van estar a Lisboa Déu dies, després van fer proa cap a Sant Vicenç per a travessar l'estret de Gibraltar, van navegar per tota la costa de Berberia, i van decidir anar a l'illa de Sicília per carregar la nau d'aliments. Quan el rei de Sicília es va adonar que a l'embarcació hi havia en Tirant i el Príncep Felip, va aparellar un gran pont de fusta, i va pregar a Tirant que s'estessin a la seva cost durant uns quants dies.

Felip i Ricomana (la filla del rei), es van enamorar, però Felip no era capaç de parlar-li, i ella el volia provar com a persona. Quan Tirant va veure això, va parlar amb el rei per a que els hi concedís matrimoni. El rei li va plaure molt, hi va decidir acompanyar Tirant a fer aquell viatge, llavors el rei va dir a la seva muller i a la seva filla la notícia, s'embarca cap a Rodes. I li diu a Ricomana si es vol casar amb Felip, i ella li respon que fins que no tingui l'opinió del seu oncle, no decidirà res. I li va pregar al seu pare que fes festes per el seu comiat, amb la finalitat de poder provar a Felip, que tenia mala fama.

(2)El Príncep Felip

Al convit d'acomiadament del rei, van fer seure el Rei, la Reina, la Infanta i Felip a una mateixa taula, Tirant va estar-s'hi de peus fins que la Infanta va manar que marxes, hi al cap d'una estona, es Príncep ja n'havia feta una de les seves, tenia molta fam, i li van parar el pa, ell en va fer dotze llesques, i el rei, la reina, i l'infanta, no es van poder aguantar i van riure molt. Però Tirant es va aixecar, i va posar un ducat d'or al damunt de cada llesca, i va manar que ho repartissin a dotze pobres de la cort, i tots van aturar de riure. A l'endemà el rei va pujar secretament a la nau, i la seva coartada va ser que anava a veure el Papa a Roma.

(2)Tirant allibera del setge l'illa de Rodes

Tirant va salpar de Sicília cap al port de Rodes, que era ple de naus genoveses. Tirant no s'ho va pensar, i es va dirigir cap a la ciutat enmig de les naus genoveses, i va passar a tot drap per entre aquella gent. Un cop a la ciutat el van confondre amb una nau genovesa, i l'atacaven. Fins que un mariner va aixecar una bandera, Tirant va romandre a la nau fins que totes les vitualles van ser a la ciutat, va fer crides per que tota la gent que patís fam, hi havia menjar a la plaça.

Aquella nit les naus dels genovesos eren molt a prop de terra, i un mariner experimentat li va dir a Tirant quan li donava per a cremar la nau capitana, Tirant li va dir que li donaria tres mil ducats. El mariner ho va fer. I el mariner va rebre la seva recompensa. El Soldà atemorit va aplegar consell, Tirant va fer sortir cinc sents dels seus homes, hi va haver-hi una gran mortaldat entre els moros. El Soldà va tornar a la seva terra on va ser menjar per als lleons. Van triar un altre Soldà, que va destruir tot l'Imperi Grec.

Tirant, el rei de Sicília i Felip, es van embarcar en unes galeres venecianes, que portaven peregrins a la casa santa de Jerusalem. De retorn Tirant va vendre tots els bens per a comprar esclaus cristians per a donar-li's la llibertat. En total quatre-cents setanta-set captius, rebuts hospitalàriament per el gran Mestre.

(2)Les bajanades del Príncep Felip

Quan van tornar a Sicília, el rei li va demanar a la seva filla, si volia al Príncep com a futur marit, ella, li va dir que, no sabia si era digne de ser el seu marit o no. Van anar a dinar a palau un dia que va ploure molt, hi influït per Tirant va acceptar anar a cavalcar amb la princesa, quan van tornar, la princesa no estava satisfeta ja que Tirant no s'havia separat gens d'allà on anava el Príncep. La princesa ja farta de que Tirant s'oposes al seu Camí, li va dir que si es casava amb un home grosser, vil i avar s'estimava més morir, i Tirant va alabar al Príncep.

(2)El filòsof de Calàbria

Quan el filòsof va arribar a la ciutat, va decidir hotejar-se en una posada, allí va discutir u barallar-se amb un noi, el qual va matar, i va ser empresonat. També van empresonar un cavaller, que el filòsof li va dir que en poc temps sortiria a fora, i així va ser. Després un cavall molt lleuger i fort, però tenia les orelles caigudes i ningú no ho sabia, van fer sortir el filòsof de la presó, i els va dir que la Raó era que s'havia criat amb una somera, així va ser i li van doblar la ració de pa.

El rei volia comprar un balaix, i va demanar al filòsof que li digues si valia comprar-lo o no, i ell li va dir que hi havia un animal per a dins. Quan va estar comprovat, li va tornar a doblar la ració de pa. I el filòsof veient que el rei no l'alliberava, va fer dir-li al rei que no era fill de rei, sinó fill d'un panader. Aquest forçant a la seva mare li va fer dir la veritat. I així va ser com el filòsof va ser alliberat i passà a formar part del consell.

Una vegada el filòsof va estar alliberat, la princesa li va demanar que examines el Príncep Felip i que li digues com era. Ell li va dir que era un home molt ignorant i avar. Però que seria un home animós i valentíssim, Venturós en armes, i seria coronat rei. Ella no estant satisfeta del resultat obtingut, va voler fer-li l'ultima prova, i el va fer dormir a palau, en una habitació amb dos llits, un molt noble, i l'altre molt ric, li va caure una agulla al llit més pobre, i es va adormir al llit, i la princesa ja va estar contenta. Va comunicar-li la noticia a Tirant, i aquell mateix dia es van casar

Entradas relacionadas: