Religions estatiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,01 KB

 

1.2

Les religions existents a l’Imperi ROMà quan sorgeix el cristianismeA l’Imperi
ROMà coexistien diferents religions en el moment en què Jesús  i els seus deixebles van viure. La més estesa era
la religió oficial de Roma i després hi havia el judaisme que més minoritari i d’altres religions orientalstambé minoritàries que eren noves i provenien de les zones orientals recent conquerides o fins o tot algunes provenien de fora de l’Imperi.

  • La religió oficial romana era politeista i es va desenvolupar segons el model de la grega, de la qual va manllevar molts deus i deesses. La vida d’aquests deus estava narrada en la mitologia. Eren deus capriciosos amb els mateixos defectes i qualitats que els humans,  que sovint dificultaven la vida d’aquest, segons les seves interpretacions, per tant calia tranquil·litzar-los, per això practicaven ritus que incloïen els sacrificis d’animals. Cada un dels déus i deesses tenia temples propis, sacerdots o sacerdotesses propis i cultes també propis.  La funció d’aquests sacerdots es limitava a la celebració de ritus i a tenir cura del seu temple, sovint feien de mags o endevins.

La religió romana no exigia de les persones un convenciment, no tenien un credo, ni se’ls exigia un comportament moral, tampoc oferia respostes a les inquietuds espirituals, ni una salvació eterna. Només calia acontentar als deus amb algun ritus i prou.

Els emperadors poc a poc van anar exigint la seva divinització i se’ls havia de tractar com a déus. La no acceptació d’aquesta norma s’entenia com un rebuig a la figura de l’emperador i com una traïció a l’Imperi (ja veurem com més endavant això suposarà un problema per als cristians de l’Imperi ROMà quan es neguin a considerar a l’emperador com a Déu.)  • El judaisme


    . Tot i què el seu país originari era Israel, hi havia jueus per tot l’Imperi ROMà. En moltes ciutats hi havia comunitats de jueus que es reunien en alguna sinagoga. Aquesta expansió del judaisme rep el nom de Diàspora.

El judaisme és monoteista, la seva llei recollida a la Torà, que són els cinc primers llibres de la Bíblia, regulen totes les normes de la vida quotidiana (costums, menjars, dies festius, matrimoni, educació dels fills....). No admetien ni l’avortament, ni l’infanticidi i no es podien casar amb gent d’altres religions.
  • Les religions arribades d’Orient es van anar introduint a l’Imperi ROMà a mesura que aquest anava estenent-se per Orient. Els fidels d’aquestes religions formaven grups reduïts que es reunien en locals privats. Tot era molt secret, tan sols accessible als iniciats que havien fet una sèrie de promeses i ritus seguint una formació i purificació. Els seguidors d’aquestes religions pretenien aconseguir una salvació eterna. Feien ritus molt variats. Una de les religions que més es va estendre dins de les d’aquest grup va ser la religió del Mitraisme, procedent de Pèrsia.
Entradas relacionadas: