El segon reich alemany

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 12,46 KB

 

1.2.- Les noves fonts d’energia (1884-1914): El petroli i l’electricitat van destronar al carbó. La electricitat era neta, flexible, fàcil d’utilitzar i eficient. L’electricitat va canviar a les empreses (estructura i ubicació), donant-les un gran augment de productivitat. Va tenir grans aplicacions: comunicacions, transport, il·luminació, oci...

L’explotació industrial del petroli va començar el 1859 a EUA. Primer va ser utilitzat per il·luminació, però després es va portar a la seva aplicació més important:
combustible
per als transports.


-

Taylorisme

: mètode d’organització que millora la productivitat eliminant els temps morts, optimització del temps emprat (reduir costos). La producció s’organitza per mitjà d’una cadena de muntatge. El moviment d’aquesta cadena marca el ritme de producció, evita la pèrdua de temps i així els obrers optimitzen el procés.


4.1. L’imperialisme dels Estats Units: Estats Units es va convertir en una potència, i per assegurar el futur dels seus mercats, havia de establir relacions privilegiades per trencar les creixents dificultats aranzelàries.

El darwinisme social (les nacions més fortes sobreviuen) justificava l’imperialisme d’EUA. Els EUA’s consideraven que América era el seu espai natural d’expansió, i que ells podien i havien d’intervenir a qualsevol lloc per defensar els seus interessos (Doctrina Monroe). Així, Estats Units va aconseguir territoris al Carib, bases navals estratègiques al Pacífic, i per assegurar-se el control de l’estret de Bering van comprar Alaska a Rússia el 1867.


5.2. Dominació dels pobles colonitzats: Van sofrir un impacte profund. Econòmicament, majoritàriament les condicions indígenes van empitjorar, se’ls hi van treure els conreus tradicionals i s’hi van potenciar plantacions, mono conreus molts extensius, que responien a les necessitats de les metròpolis.

Demogràficament, en alguns llocs va reduir la mortalitat i augmentar la població gràcies a introducció de vacunes, mesures higièniques i hospitals, però a altres llocs les males condicions de treball van produir la disminució de població, i per exemple alguns monoconreus van causar situacions de subalimentació crònica.

Socialment, els ritmes de treball indígenes van canviar, i el sistema de jerarquia social, i es van trencar ètnies i es van ajuntar indígenes enfrontats, que no assegurava una bona vivència. També van reclutar indígenes per l’exèrcit i tal.

Culturalment, van patir un procés d’aculturització, no van oferir resistència a l’impacte de la cultura occidental. S’hi va implantar la cultura Europea i també s’hi va difondre el cristianisme, sobretot a Àfrica. Altres llocs com Índia van resistir i van conservar la seva cultura.


Entre l’any 1900 i el 1914 la configuració de dos blocs antagònics i l’augment de les tensions internacionals (a causa de la rivalitat entre imperis i del nacionalisme balcànic) van afavorir una política general de rearmament de les grans potències. Cada vegada més la guerra es considerava inevitable i per això aquesta etapa es coneix com a “Pau armada”.


El Segon Reich alemany: 1870, una vegada unificat, Alemanya va reconstruir ràpidament l’Estat i es va convertir en una gran potència industrial que aspirava a dirigir la política continental europea. Bismarck i Guillem I van imposar un govern amb mà de ferro. El Reich era federal, però amb un fort component autoritari i no era del tot democràtic, i no hi havia sufragi universal. Hi havia dos cambres: Bundesrat iReichstag. Les forces polítiques eren conservadores, però el Partit Socialdemòcrata alemany intentava obrir-se camí.

Va sorgir el pangermanisme, que l’any 1891 va formar la Lliga Pangermanista, que demanava una expansió territorial per donar al poble l’espai que necessitava. El nou kàiser, Guillem II (1888), va declarar que es centraria en el desenvolupament de la marina i d’una gran flota de guerra, que fou una de les causes del bel·licisme alemany.


4.1. Els tractats de Pau: Wilson va proposar una Europa democràtica, lliure i en Pau... Els EUA eren generosos en la victòria, i els més perjudicats (com França) volíen fortes compensacions.

Alemanya va haver de firmar el Tractat de Versalles, que no van els hi va agradar, el van trobar com una imposició, un Diktat. Aquest estipulava que Alemanya era la principal causant de la guerra, havia de retornar diferents territoris als països que els hi havia tret (Alsàcia i Lorena a França), pagar fortes reparacions de guerra i entregar les seves colònies. També va haver de lliurar mines de carbó de Sarre a França. Finalment havia d’abolir el servei militar i restringir els efectius de l’exèrcit a només 100000 homes. Li van prohibir unir-se amb Àustria.

Entradas relacionadas: