Regnat d'Amadeu se Savoia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,15 KB

 

1.La revolució i el govern provisional(1868-1870)

1.1Les causes de la revolució del 1868

-1860 la crisi eco i política va provocar inestabilitat política: +Crisi financera: inversions ferroviàries no rendibles, valor de les accions ferroviàriess a la borsa cauen, cauen les cotitzacions del deute públic i d'altres entitats.

+Crisi industrial: encariment del preu del cotó x la guerra de successió dels EUA q va interrompre les explotacions de cotó. Catalunya no va poder soportar l'augment de preus. +Crisi de subsistència: moltes colllites porten a la falta de blat i l'augment del preu d'aquest aliment básic. 

-La gent es va oposar al sistema polític isabelí, es van protagonitzar motins i conflictes populars. -El deteriorament polític es va veure quan el Partit Moderat (poder) només va reaccionar reprimint protestes, tancant les corts i governant x decret (desentés).

1.2La revolució de la Gloriosa

-Topete va començar la revolta amb el general Prim i el general Serrano, denunciaven la corrupció de la monarquia, demanaven la participació dels ciutadans x defensar la llibertat i anunciaven la formació d'un govern provisional i la convocatòria de Corts constituents x sufragi universal.

1.3El moviment revolucionari i les juntes

-A moltes ciutats es van formar juntes revolucionàries, volien abolir els impostos, suprimir les quintes, abolir la pena de mort i l'esclavitud, drets, educació gratuïta... -Els dirigents progressistes (Prim) i unionistes (Serrano) diuen q la rev és un moviment des de dalt.

1.4El gover provisional i les primeres reformes

Assumeixen el poder serrano i prim i intententaran pilotar este buit poder amb un altre sistema de govern. Es va fer un govern provisional i es van convocar eleccions amb sufragi universal masculí per als més grans. Al 1869 les eleccions a  les corts constituents donen la victòria a unionistes, progressistes i demòcrates.

LA CONSTITUCIÓ DEL 1869: les corts es van reunir per redactar una constitució que va ser aprovada gràcies als carlins i alguns republicans on es posava un extens règim de drets i de llibertats, s'establia la sobirania nacional i unes corts formades per un congrés i un senat. Proclama un poder judicial independent i la reforma de Cuba i puerto rico (per posar-les a la constitució). Es va imposar una monarquia parlamentària on només les corts feia les lleis. Es va proclamar la constitució sense haver rei. Van designar a Prim com a cap de govern. Tenia el suport d'unionistes, progressistes i demòcrates monàrquics.


3.La monarquia d'Amadeu de Savoia (1871-1873) 3.1Una nova monarquia

-La constitució del 1869 buscava un rei que substituís al borbó, el general Prim se'n va encarregar de trobar un rei: Amadeu de Savoia. Va entrar a Espanya 3 dies després de que Prim va ser assasinat. El 2 de Gener del 1871 entra al tron. 3.2Els moviments contra la monarquia: La nova monarquia tenia poc suport, els conservadors van deixar de participar en les eleccions, van anar organitzant la restauració del borbons, tenien el suport de l'esglèsia i d'elits burgeses. Els carlins van abandonar el tron i van començar una guerra per defensar a carles VII com a rei, la tradició, els furs i el catolicisme, va arribar a formar-se un estat amb Estella.

La insurrecció de Cuba es va convertir en una guerra colonial, volien reformes polítiques i economiques i l'abolició de l'esclavitud. El govern va intentar de posar reformes però els espanyols amb interessos a Cuba ho impedien. La guerra va ser un gran problema. Hi havien revoltes i protestes dels sectors populars. Perquè estaven descontents en les reformes que va fer el govern. Els republicans volien fer una república federal. Amadeu de Savoia va renunciar al tron per l'esclat de 2 guerres i els desacords que havien. 5.La primera república 5.1El projecte constitucional federal del 1873

Les corts van ovrir l'1 de juny i es va formar un nou govern presidit per pi i margall (ordre i progrés), volien pacificar les insurreccions i fer un nou projecte de constitució, hi havia sufragi universal masculí i les corts amb un congrés i un senat. Declarava la llibertat de culte i la separació entre l'esglèsia i l'estat. Definia la república federal i cada estat regional havia de tenir la seva constitució, regulació dels poders, autonomia econòmica, admin i ploítica. Fora el model centralista tradicional, però la constitució no es va arribar a aprovar. 5.2Les guerres i el cantonalisme:

La proclamació de la república va despertat als carlins, van declarar la guerra, es va estendre x gran part de Catalunya i + llocs. La guerra a Cuba continuava estenent-se i la república no podia frenar-la, Cuba i puerto rico eren territoris de la federació espanyola. L'aixecament cantonal va ser el conflicte mes greu de la crisi del govern, produit quan el poble (desconfiant del govern) va proclamar el govern amb legislació pròpia, cada cantó afegia reformes socials que mes els convenia, Entra Salmeron i reprimix l'aix cantonal i entra Castelar a substituir-lo. 5.3La fi de l'experiència republicana:

La derrota de castelar va portar a un nou govern federal, llavors va haver un Cop d'Estat del general Pavía, hi havia debilitat de la república, el poder va passar als unionistes i progressistes, com a cap (serrano) que va imposar un règim dictatorial: va suspendre els ajuntaments, les corts, les garanties institucionals i la premsa. Volien incorporar als alfonsins (conservadors): Alfons XII rei.
Entradas relacionadas: