Les reformes de Maura i Canalejas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,71 KB

 

-Uníó ragionalista

Creada per burgesos amb influències i diners. 1.Fruit del fracàs de la guerra de Silvela. 2.1899: l'estat necessita diners, i sorgeix un grup conservador del moment que crea nous impostos. Augmenta el % de la burgesia. 3.Els burgesos donen de baixda a les seves empreses per així no pagar: provoca TANCAMENT DE CAIXES. 3. Presó per als burgesos que no paguen=repressió. 4.Demanen autonomia política per CAT. 

-Centre Nacional Català(1900):

1.Prové de la uníó catalanista. 2.Prat de la Riba i Franscesc cambó. 3.Catalanisme intervé en la vida política x la via electroral. 

-Lliga Regionalista(1901):

1. Fusió dels 2 grups. 2.Organs de difusió: La veu de Catalunya. 3.Catalanisme com a foça electoral. 4. Guanyen les eleccions a BCN. 5. Base social: profesionals, comerciants: aplega la majoria del sector benestant.

 TEMA 9: 

Conservador: MAURA:

1.Torn dinàstic, partit conservador, volen canviar les coses des de dalt. 2.Volen guanyar les eleccions i ho fan com? Amb unes taxes que t'obliguen a votar. 3.Acord amb lliga regionalista: volen tenir autonomia. 4.Te la need d'observar les classes baixes. 5.Mesures proteccionistes: no vol q vinguin a produir de l'estranger. 6.Setmana tràgica acaba amb ell. 7.No va aconseguir res a part de repressió: MAURA NO!. 

-Liberals: Canalejas

1.Reforme social: vol atreure les classes baixes. 2.Vol separar església i estat. 3.Nova llei de lleves, tothom: rics i pobres. 4.Fa reformes: negoci de llei de mancomunitats. *FORÇES D'OPOSICIÓ: Problemes de cohesió, pq dins d'1 mateix partit tenen diferents ideologies. 

-Socialisme

1.Pablo Iglesias (diputat) i afiliat del PSOE i UGT, Indalecio Prieto, Largo Caballero. 

-Anarquisme (1908).:

Solidaritat obrera 1.CNT: confederació Nacional del Treballdor. Volien: apoliticisme i enderrocar capitalisme.

-Lliga regionalista (partit conservador)

1.Disputen les eleccions amb republicans. 2.Prat de la Riba i cambó. 3.Volen: tenir mes autonomia, descentralització de l'estat. Volien q tots els impostos que paguen els hi arribessin a CAT. 4.Problemes dins del mateix grup: progressistes intranigent: no dialeg amb Madrid, i d0altres volien diàleg i arribar aacords. 5. 1904: Visita alfons 13 a BCN: contesta q no fara res pq això qui ho ha de fer són el govern i el parlament. 

-Solidaritat catalana (després dels incidents del cucut)

1. Rebuig llei de jurisdicció. 2.Luita pels drets de Catalunya. 3.Coalició de textos de forces catalanes (lerroux no): Quan es trenca setmana tràgica: no coalició. 4.Programa del Tívoli. SETMANA TRÀGICA: 1.Aixecaments descontrolats. 2.ESP te interessos econòmics amb el Rif: vol recuperar prestigi. 3.ESP envia a la guerra els reservistes. 4.Protesta popular, anticlerical: recolzada per: (anarquistes, socialistes i republicans). 5.Es va convertir en 1 moviment snse sosteniment, sense direcció: es va anar radicalitzant: estat de guerra: barricades, incendis esglésies... A causa d'això mor un innocent anomena Ferrer i Guàrdia. CONSEQ: -Caiguda govern de maura. -Comença el :''de canalejas''. -Trencament de: solidaritat catalana. -Obrers: Abandonen lerroux i es passen a l'anarquisme. -Surt una força republicana i anarquista.

-Mancomunitat de cat

1. 1r òrgan administratiu català fins el 1931: creació de la generalitat. 2.Uníó de 4 províncies. 3. Volen: -un progres econòmic. -Recuperació de la llengua. -Modenitzar sistema educatiu: fonamentar la pedagogia. 4. Enric Prat de la riba: president de la duputació de BCN. Parla amb canalejas i aquest apova el projecte. 5.President de la mancomunitat:Prat de la riba, Alfons sala i josep puig. 6.Es constitueix el 6/4/1914. 7.Era el mateix que una diputació pero sense diners ni f(x) pròpies. 8. Econòmicament: (millorar sist. Telefonic i augment productivitat agrària) i Culturalment: (crear escoles i biblios i divulgació i protecció). 

-Crisis del 17:

1. ESP es manté de la 1a GM: s'aprofita economicament explotant productes. 2.Augemnt de preus interiors pq hi ha molta demanda: no augmenta els sous i els preus pujen. 3.Comerciants es fan rics i moviments obrers (classes baixes) pobres= conlictes i vagues. 4.Vaga del 1917: convocad per la CNT i UGT: quan acaba la 1a GM: s'empobreixen. 

·Protestes militars:

No prestigi: moltes derrotes seguides: politiks culpen militars, i militars culpen polítics. 

·Crisis política:

Dato: tanca les corts i parlament. Formació assemblea de parlaments per tornar a obrir les corts. 1.Falta de suport=retirada. 2.Classes benestants: tenen por a les vagues dels burgesos: mov. Obrer es radicalitza. 

·Vagues:

1. CNT i UGT: provoquen vagues generals. VOLEN: aturar augment de preus, fi monarquia, corts constituients=problem polític, exercit atura la vaga. 

-Del 18 al 23

1.Formació d'1 govern de concentració. 2.Al 18: torna el torn dinàstic: problemes pq no tenen 1 ordre clar. 3.Al 21: Govern de concentració x les derrotes militars. 4.Suspensió de les corts. 

-Campanya per l'autonomia:

1.Presenten a Madrid: projecte d'estatut catala: tensió social: vol autonomia per restablir l'ordre. 

-Conflictivitat social:

1.Vaga de la canadenca: paralitza la indústria durant 1 mes i mig. Es repren la vaga: tanquen empreses i represió cap els sindicats. 2.Pistolarisme: (16 al 23): les solidaries (bandes anarquistes): Buenaventura durruti com a cap. 3. Llei de fgues: autoritat. 4.800 atemptats, 226 morts: salvador seguí (noi de sucre)  

Entradas relacionadas: