Reformes del bienni d'esquerres

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,76 KB

 

3.4.3. ETAPES DE LA SEGONA REPÚBLICA I L’OBRA DE GOVERN

Situació Política internacional

Després De la Primera Guerra Mundial calia refer Europa, i aquest procés va Ser lent i cos-tós. En aquest context van començar a sorgir partits Radicals. Alguns d’aquests, com el partit de Mussolini a Itàlia i El partit nazi a Alemanya, es consoliden al poder, però en al-tres Llocs malgrat no consolidar-s’hi hi són. Això porta a un creixement Dels feixismes
. D’altra banda, a Rússia, al 1917, després d’una revolució es Va implantar un sistema comú-nista i en una Europa malmesa en que es Donava llibertat de partits hi havia cabuda pel partit comunista. L’expansió Del comunisme amenaçava El capitalisme i es temia més per això que no pas pels feixismes.

Situació Política nacional

La República és el govern oficial des de 1931 fins al final de la Guerra Civil al 1939. Es dis-tingeixen tres períodes:

1

Bienni


Radical-Socialista

. Tot i que el president de la República continua sent Nicet Alça-lá Zamora governen els socialistes. Aquest govern s’encarrega de Promoure i elaborar la nova constitució, que com s’ha vist genera Una certa polèmica, i també és l’encarregat d’aprovar L’estatut d’autonomia català. A més, dur a terme reformes Agrícoles que Van ser molt importants i significatives. Un altre aspecte a destacar és l’aixecament Militar que va dur a terme Sanjurjo, General de la guarnició de Sevilla, que va ser ràpidament sufocat i Empresonat. Aquest cop d’estat va servir com a pretext per què Azaña dugués a terme una reforma Militar, Ja que ell creia que era necessària degut al seu posiciona-ment en El govern. Per últim, hi ha un projecte també que ha de servir per acabar Amb la lacra anarquista que Amenaça l’Estat. Al 1933 es va produir un incident a la població De Casasviejas (Cadis), en el que la guàrdia civil es va veure Implicada. Va dissoldre una manifestació a trets provocant la mort De civils i es va culpar al govern. Això va servir de pretext per Avançar les eleccions, de manera que les dretes van aconseguir Guanyar.

2
Bienni Negre. Nicet Alcalá Zamora continua presidint la República però amb la Victòria de les dretes a les eleccions Alexandre Lerroux assumeix el Càrrec de president del go-vern. Durant aquest període s’intenten recular Algunes reformes dutes A terme en l’etapa anterior. Tot i això, la reforma militar encara Es manté. D’altra banda es tornen a reimplantar Els títols nobiliaris, Que també van ser abolits en l’etapa anterior i també es dóna Amnistia als militars implicats en el cop d’estat de Sanjurjo. El Govern del bienni negre formula una nova Llei de salaris i Fa que s’empitjori el tema de les autonomies, de fet, a Catalunya S’arribarà a suspendre la Generalitat. A Astúries es va Organitzar una vaga força dràstica fruit del descontentament. En Vistes de tota aquesta conflictivitat, es va decidir tornar a avançar Les eleccions, i a l’any 1936 es tornen a convocar.

Entradas relacionadas: