Ramaderia intensiva i extensiva

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,31 KB

 

-la vinya es cultiva sobretot a la vessant cantàbrica, vessant mediterrània i zones

Especialitzades: la Rioja, Ribera del Duero, la Manxa, Aragó, Catalunya. A Balears és

Important al Raiguer i al llevant (Porreres-Felanitx). Les denominacions d’origen han

Ajudat al cultiu de la vinya i producció del vi



-l’olivera tradicionalment es cultiva a Jaén, Huelva, Córdova i zones latifundistes

Actualment està en procés d’expansió a zones de Castella i Extremadura


B.-Conreus de regadiu: és un tipus d’agricultura intensiva. Destaquen els cítrics

(País Valencíà), els fruiters i les hortalisses, a zones especialitzades (Lleida,

Catalunya, Múrcia, Almeria)


C.- Agricultura en hivernacles: és la que ha assolit major desenvolupament

Recentment. L’objectiu és obtenir fruites i hortalisses fora de temporada (melons,

Fresses...) i l’agricultura ornamental (clavell, gladiol...) Destaquen les zones

D’Almeria i Múrcia


D.- Ramaderia: Espanya és el segon país ramader de la Uníó Europea. Representa

El 40% de la producció agrària. La ramaderia tradicional es basa en el

Pasturatge. Destaca la ramaderia bovina del nord (Galícia, Astúries, Cantàbria, País

Basc) i la ramaderia ovina (Castella-la Manxa). La ramaderia estabular moderna

Es desenvolupa a zones especialitzades, sobretot ramaderia porcina i avicultura



6.- EL COMERÇ DELS PRODUCTES AGRARIS

L’agricultura moderna està molt relacionada amb les indústries alimentàries, que

Són un valor afegit molt important a la producció: producció d’embotits (cuixots,

Fuet), centrals lleteres, cellers i bodegues, fabricació de conserves, etc


La comercialització dels productes agraris està cada vegada més en mans de les

Grans empreses i multinacionals agràries i es cotitza en les borses mundials

(agricultura d’escala). Arriba al consumidor des de centres molt allunyats gràcies

A les indústries conserveres i es comercialitza en les grans superfícies. L’abús de

Pesticides i adobs químics disminueix la qualitat dels productes i afecta la salut

Dels consumidors


L’agricultura de proximitat és la que es produeix en petita escala, a centres

Propers al consum, es comercialitza a mercats i petites botigues i fa un ús limitat de

Pesticides i adobs químics, per la qual cosa és més respectuosa amb el medi

Ambient


L’agricultura ecològica és totalment respectuosa amb el medi ambient i només

Fa ús de determinats productes químics no tan nocius pels éssers humans. El

Problema és l’elevat cost de producció que sovint suposa


7.- ELS PAISATGES AGRARIS

El paisatge agrari és el resultat de la combinació de factors físics (relleu, clima,

Sòl...) i factors humans (tipus de propietat, tancaments, sistemes de reg, de

Comunicacions, habitatge...)


7.1.- EL PAISATGE AGRARI ATLÀNTIC


-Galícia, Astúries, Cantàbria, Euskadi


-Clima oceànic: Prats i boscs caducifolis. Relleu de muntanya i de franja de costa


-Hàbitat: Predomina l'hàbitat dispers en llogarets i cases aïllades


-Agricultura: intensiva, en minifundis, diversitat de cultius, combinació agriculturaramaderia


-Cultius: blat de les índies, patata, farratge. Ramaderia vacuna(aprofitament dels

Prats) i indústria làctia


7.2.- EL PAISATGE AGRARI D'INTERIOR


-Castella-Lleó, Castella-la Manxa, depressions de l'Ebre i Guadalquivir, Extremadura,

Aragó, Andalusia interior


-Clima mediterrani continentalitzat: Bosc de pins, alzines i alzina surera. Relleu

Predominantment pla (la Meseta)



-Hàbitat: Predomina l'hàbitat concentrat en pobles més o menys grans


-Agricultura: minifundis al nord (Lleó, Burgos, Valladolid....), latifundis al sud


-Cultius: cereals (sobretot blat i ordi), olivera, vinya. Ramaderia ovina i porcina

Important presència de ramaderia estabular. Regadiu a la vall del Guadalquivir



Entradas relacionadas: