Proximitat de la mort de Josep Carner

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB

 

Josep CarnerVa Nèixer a l'Eixample de Barcelona . Als dotze anys publica els seus Primers versos, al 1905 dirigí la revista ''Catalunya'' i el 1902 inicià la seva col·laboració a la Veu de Catalunya .

Als Vint anys ja era llicenciat en Dret a la Universitat de Barcelna on S'inicià una gran amistat am Gereau de Liost .

L'any 1907 ja havia guanyat més de treimis als Jocs Florals.

La Seva obra publicada inclou nombrosos títols de poesia , prosa , obra Dramatica i traducció.

Al 1906 marca l'inici d'un nou corrent cultural.

La Participació en tasques culturals lligades al moviment noucentrista Fou intensa en els anys següents i s'intensificà pel que fa a la Col·laboració en el programa politico-cultural de Prat de la Riba , Que nomenà el 1911, secretari de la Secció Filologica de L'Institut d'Estudis Catalans, en el que col·laborà , entre D'altres Pompeu Fabra.

Una Obra de Shakespear que Marçà l'inici una de les tasques més Brillants i polifiques de Carner, la traducció.

El 1910 fou proclamat mestre del Gai Saber : '' Verguer de Galanies (1911), auques i ventalls i la paraula en el vent (1914).

J.Carner , Marxà a Xile per casar-se amb la xilena Carmén de Ossa , el mateix Any el matrimoni tornà a Barcelona. El 1907 és nomenat director Literari de l'editorial Catalana. La mort de Prat de la Riba Marçà L'inici del distanciament amb el seu partit , lliga Regionalista. ''Bella terra, bella gent''. L'ultim any de la seva estada a Catalunya (1920)
féu oposicions al cos consular.

El Van anomenar '' Príncep dels poetes '' no arribà mai a Aconseguir una posició econòmica , arran de la mort de Prat de la Riba , les relacions amb la lliga Regionalista canviaren Substancialment, amb la creació d'un nou partit -Acció Catalana- .

Genova Fou el primer destí diplomatic, San Jose de Costa Rica , Le Havre ,Hendaia.

El 1925 publicà el ''cor quiet'' , el 1927 va fer la revisió I la nova edició ''d'Els fruits sabrosos''.

En La vida privada , Carner patí les morts del seu pare i la seva dona. I a l'any següent (1937) es casa a París amb Émilie Noulet, Professora belga.

La Fidelitat a la República l'abocà a un exili que es prellonga la Resta de la seva vida . Marxarà a Mèxic al 1939 ; allà exerceix de Professor en la facultat de Filosofia .

El 1941 fou publicat el poema Narratiu ''Nabí '' a Buenos Aires.

L'any 1945 es trasllada a Bèlgica , l'any 1952 fou publicat ''Llunyania '' , al proleg el poeta reivindica el dret a revisar la seva poesia .

El 1957es publicà ''Obres completes'' el primer volum de la seva obra Completa , que inclou un llibre nou, ''Absència''.

El 1970 Carner visità per fi Catalunya i mor a Brusel·les. 

Entradas relacionadas: