Quan es produí el procés de descolonització i per què?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,17 KB

 
  • PROCES DE Descolonització

Els països del Tercer Món no van aconseguir la independència al mateix temps. Cadascuna de les regions mundials implicades en aquest procés presenta múltiples particularitats en la seua emancipació de les antigues potències colonials. 

PRÒXIM D'Orient

El Pròxim Orient ha sigut habitat majoritàriament per comunitats àrabs. La desaparició de l’Imperi turc després de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) va permetre que França i el Regne Unit, com a potències vencedores, es repartiren el control d’aquesta regió.

Des del final del segle xix, el moviment sionista, defensor de la creació d’un estat jueu a Palestina, havia aconseguit influir en la política exterior dels dos països, influx que es va fer evident en dos acords fonamentals per a entendre aquest conflicte:

  • Tractat de Sykes-Picot (1916)


    Acord secret signat entre França i el Regne Unit sobre el repartiment d’influències a la zona, i pel qual el segon assumia el control de Palestina.

  • Declaració Balfour (1917)

    Text aprovat pel Regne Unit que concedeix als jueus el dret d’establir-se on, segons la seua tradició mil·lenària, és “la terra promesa”.

Després de la Segona Guerra Mundial, com a conseqüència de l’Holocaust, molts jueus es van desplaçar a Palestina.
Això va suposar més pressió sobre el territori i l’augment de les tensions amb les poblacions àrabs que vivien allí des de feia centenars d’anys.

El Regne Unit i l’ONU van acordar finalment el 1947 el repartiment de Palestina entre àrabs i jueus. Aquests van proclamar l’estat d’Israel.
Així es va iniciar un conflicte que dura fins als nostres dies i que va empitjorar durant l’etapa de descolonització de la segona meitat del segle xx

Entradas relacionadas: