Principis Pressupostaris: Polítics, Comptables i Econòmics
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB
Els principis pressupostaris constitueixen un conjunt de regles fonamentals que regeixen l'elaboració, aprovació, execució i control dels pressupostos públics. Aquests principis es classifiquen en polítics, comptables i econòmics, reflectint diferents dimensions de la gestió pressupostària.
Principis Polítics del Pressupost
Els principis polítics del pressupost constitueixen un conjunt de regles en què es reflecteix l'equilibri de poders i la distribució de competències corresponents a un Estat constitucional.
Principi de competència o de reserva de llei
S'estableix el repartiment de competències en matèria pressupostària amb la finalitat d'aconseguir l'equilibri entre els dos poders de l'Estat que intervenen en aquesta matèria. Així, es reparteixen les competències, de manera que al Parlament li correspon l'aprovació i el control del pressupost, i al Govern, l'elaboració i l'execució.
Principis d'unitat i universalitat
El pressupost ha de ser un i ha de recollir la totalitat dels ingressos i les despeses de l'Estat o de l'ens públic de què es tracti.
Principi d'especialitat
Segons aquest principi, en l'execució del pressupost, els recursos han de ser assignats exactament als objectius i finalitats fixats en el pressupost aprovat.
Principi d'anualitat
Aquest principi obliga que el pressupost s'aprovi i executi per a un període de temps determinat, que és l'any natural.
Principis Comptables del Pressupost
Els principis comptables constitueixen un conjunt de regles que informen tant de la forma com del contingut del document pressupostari.
Principi de pressupost brut
Les partides pressupostàries s'han de recollir sense cap mena de compensació o deducció. Això exclou fonamentalment la possibilitat de deduir dels ingressos les despeses que es generen per recaptar-los, així com deduir de les despeses els ingressos que aquestes poguessin generar.
Principi d'unitat de caixa
Tots els ingressos i les despeses s'han de centralitzar en una tresoreria única, a la qual correspongui la gestió de tots els fons públics.
Principi de no afectació
Aquest principi prohibeix que determinats ingressos es destinin a cobrir cap tipus específic de despesa.
Principi d'especificació
Les partides pressupostàries han d'estar classificades de manera que ofereixin dades significatives sobre la seva procedència (ingressos) i la seva destinació (despeses).
Principi de tancament de l'exercici
Segons aquest principi, el pressupost s'ha de referir a un període de temps determinat.
Principis Econòmics del Pressupost
Els principis econòmics constitueixen aquelles regles que han d'inspirar les decisions polítiques sobre el pressupost i servir fonamentalment per a coordinar els pressupostos amb les altres decisions de caràcter econòmic del país, mostrant, d'aquesta manera, la funció del pressupost com a instrument de la política econòmica. La formulació tradicional d'aquests principis correspon a l'Estat liberal i són els tres següents:
Principi de gestió mínima
Segons aquest principi, el pressupost s'hauria de reduir al mínim, ja que aquest és el camí que també han de seguir les assignacions al sector públic.
Principi d'equilibri pressupostari
D'acord amb aquest principi, les despeses pressupostàries s'han de finançar totalment amb els ingressos públics ordinaris previstos, sense que puguin aprovar-se pressupostos amb dèficit inicial.
Principi de neutralitat
Segons aquest principi, la intervenció econòmica de l'Estat no ha d'interferir en l'activitat econòmica dels particulars.