Presocràtics

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,25 KB

 
ONTOLOGIA:rflxiona sobr la ralitat:- distinció ralitat/aparncs - q és + real?matrialism:tot és matèria.idalism:el + ral són ls idees (gruix linia)
gnosologia:rflxiona sobrl conixemnt i s plantjal swent: -com stm sgurs d'un conixemnt? -possibilitats i límits dl conixemnt -papr d la raó i sntits:racionalism>conixemnt ve d la raó i empirism>conixemnt provè dls sntits.epistmologia és una part k rflxiona sobr mètods i structura d tories centifiks:.
antropologia:rflxiona sobr l'èssr humà:-fisica:part biològica,-cultural:partr cultural i filsòfica:sobr l'anima-cos.
Ètica:part d la filo q rflxiona sobr la moral, sobrl sistma d valors.
filo polÍtica:rflxiona sobr la vida social umana:structura social,origns societat (xq vivim en societat), societat ideal (utopia), rlació individu-societat,forms d govrn i lleis-justícia.
stÈtica:rflxió sobr l'art:q és?, com valorar obrs i art-bellesa
FILOSOFIA PRESOCRÀTICA
physis:studien la natura i l'entnen com 1 cosmos (racional,ordnada).la naturalsa és dinàmica i s mou en cicls.quan s prguntn x la physis surt l'arkhe k consta d:-origen>d'on prové la physis, principis bàsics -substrat>prmanència als canvis i causa>xq les coses són aixi?
escola d millet
TALES:arkhé>aigua,argumnts>Èssrs vius formats x aigua, llavors viuen x humitat,cadavrs s'asskn i pnsava k la trra surava sobr aigua, canvi>aigua s transforma en air i trra pr evaporació/conglació.hilozoism:la natura és plna d dus, té principi d vida etrn.
ANAXIMANDRE:arkhé>Àpeiron (substància indfinida),argumnts>elmnts contraris, d'un no x sortirl contrari, canvi>d l'Àpiron van sortir ls parells contràris k s compnsn.
ANAXÍMENES:arkhé>aire, argumnts>air còsmic és al·lè dl mon i tot s gnra a partir d canvis d l'air, canvi>psik


pitagòrics i pitagorisme
Eren una comunitat religiosa molt influenciada per l'orfisme: -dualisme cos/ànima,-saber com a purificació i -transmigració ànima.Arkhé:números>geometria -
harmonia natura (tot està proporcionat) -valor simbòlic númros (10sagrat>antiterra) -Origen del món a partir dels nombres: Unitat:Expliquen la realitat a partir d'un arkhé (monistes), Lluita:contari parells-senars (dualistes), i nombres el general formen el món (pluralistes). Segons els pitaòrics l'espai són inf. punts i és inf. divisible.Quan es descobreixen irracionals entren el crisi xq realitat és també irracional.- Creuen que el cos és el sepulcre de l'ànima i que s'allibera amb el coneixement. Metempsicosi:Segons la vida que portem, la següent será millor o pitjor, Reminiscència:Podem recordar fetes de vides anteriors.
Heràclit i Permènides
Element comuns:+abstractes, filo racionalista (rao-sentits(ens enganyen)), la realitat és racional (unitat i ordre.Diferències:Heràclit filo del devenir (moviment) i Permènidesde l'èsser (moviment incompatible amb realitat, si una cosa es mou, canvia)
HERÀCLIT:arkhé:foc>etern,causa moviement racional i la causa de la resta d'èssers vius. moviment=lluita de contraris que provoca l'equilibri. Identifica l'èsser viu com un microcospmos:com que tenim logos(rao) podem comprendre la natura xq es regeix sota les mateixes lleis.
PERMÈNIDES:arkhé:èsser "èsser és i no-èsser no és, no existeix ni pot ser pensat". Canvi=pas de èsser a no-èsser, com no èsser n o existeix ni pot ser pensat no hi ha canvi (només és 1 sensació).-Ésser és etern:no pot venir del no-èsser, si ve d'ell mateix és etern.-Èsser és únic:si alguna cosa no és èsser ha de ser no èsser!! -Èsser és immutable:si canvia passa a no-èsser -èsser és esfèric:forma geomètrica no sotmesa a canvs.-èsser=pensament:no podem pensar allò que no és.Espai no divisible contrari pitag.

Entradas relacionadas: