U Pollock

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,54 KB

 

Títol:


Autor:
 Jackson Pollock (1912-1956) 

Cronologia:

 1950Estil:
 Expressionisme abstracte Tècnica:
 Oli, esmalt i pintura d’alumini Sobre tela Tema:
abstracte Localització:
 National Gallery (Washington)

----..Estats Units, al acabar la Segona Guerra Mundial, esdevé primera potència mundial en un globus dividit entre capitalisme I comunisme.

Per primera vegada en la història, el centre Cultural i artístic del món deixa d’estar al continent Europeu, i es troba a Nova York. Allà és on sorgiren les tendències més innovadores de l’època, i on Els museus s’acabarien per convertir en els més prestigiats. - Una d’aquestes tendències fou precisament L’expressionisme abstracte de Pollock, potenciada pel propi govern estatunidenc Per tal de mostrar un exemple de la llibertat americana, que es contraposava al Rígid discurs (pintura realista) dels soviètics. Ni l’art es va salvar dels Interessos de la Guerra Freda. - Jackson Pollock és l’artista més destacat de l’Expressionisme Abstracte. Va començar a estudiar pintura a New York. Entre els anys 1935 i 1942 Pollock va treballar al Work Progress Administration, un projecte concebut Pel govern per introduir l’art en els edificis públics. En les primeres obres, Jackson Pollock pinta escenes realistes de la vida nord-americana.- Des de que va sorgir el primer dripping (degoteig), Pollock no va abandonar-la fins poc abans de morir. - L’obra d’aquest autor no va ser excessivament Valorada però amb els anys l’obra ha ant guanyany reconeixement fins a fer-se Un lloc entre les més importants del Segle XX.

La tècnica amb la qual va ser pintada aquesta Tela és coneguda com Action painting (pintura d’acció). Per Pollock La pintura és una experiència vital, en la que han de participar cos i ànima Activament. Això el distancia molt de l’estaticisme dels cavallets, ja que ell Pintava amb el llenç estirat el terra i anava pintant sobre la marxa, sense cap Previsió. A més, l’efecte del degoteig, els fils de pintura i les esquitxades S’aconsegueix mitjançant el dripping. Per començar parlarem de la gamma cromàtica: Força reduïda i austera; hi trobem predomini dels negres, grisos, blancs i Ataronjats, equilibrats entre si. La línia és la clara dominadora de la tela, On no hi trobem cap tipus de referència formal o figurativa. Són ben visibles L’energia i violència del traç. - En quant a la composició ens trobem davant D’un “problema”: U, abandona la idea tradicional que es tenia per composició; Aquí no hi ha cap centre d’atenció principal ni cap relació clara entre les Parts del quadre. Aquest fet desconcentra a l’espectador, que no sap per on Començar a analitzar l’obra. - No hi ha profunditat ni focus de llum. El que Sí podem trobar és un cert relleu físic a la tela degut a la superposició de Les capes de pintura i uns efectes d’ombres, que fan que el quadre sigui més Expressiu. - Pel que fa al dinamisme es veu a primera vista Que, fruit de la tècnica emprada, U, té un ritme molt elevat. És com una Representació plàstica d’un ritual o dansa.


Significat:


 U no va més enllà d’un dens entramat de línies i taques Que omplen una tela per complet. No hi ha vestigi figuratiu i l’espectador no Té cap mena de referència, ni tan sols el títol, quan es decideix a Observar-lo. Pollock vol que l’espectador s’enfronti al quadre, que cadascú hi Vegi el que ell cregui, sense cap tipus de limitació ni condicionament dels seus Sentiments. Tot i així s’han fet vàries interpretacions D’aquesta obra de Pollock: Per a alguns l’obra només representa els ritmes Primaris de la natura; per altres, U és la representació d’una dansa que Ha deixat el seu rastre en la tela; els que s’ho miren des d’un punt de vista Més psicològic i emocional diuen que és el reflex de l’angoixa de l’autor, la Qual el va acabar portant a l’autodestrucció; i uns últims, mirant-s’ho des de La perspectiva social, postulen que U és l’expressió d’un món marcat Pels profunds canvis socials que experimenta... Inclús que és una representació De la bomba atòmica.

Funció:

 Essencialment estètica, però també es comunicativa i provocadora. ------------------L’obra de Pollock presenta influències de la Cultura dels indígenes americans, tant pel seu simbolisme com per utilitzar Materials com la sorra. El gust per realitzar teles de gran format li ve del Muralista Siqueiros. També van influir en Pollock Miquel Àngel, El Greco i Rubens, grans pintors dels qui copià quadres durant la seva formació.

Ell és tot un innovador amb la introducció de Les noves tècniques a l’hora de pintar. Se’l considera un precedent dels Happenings i del Body Art.

Entradas relacionadas: