Poesia postsimbolista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,91 KB

 

L'Avantguardisme està format per una sèrie de moviments que aparegueren a Europa en el primer terç del Segle XX  que afectaren profundament al mon literari,

Els moviments es caracteritzaren per la voluntat de ruptura dels models atístics i morals vigents del moment, i per un esperit de protesta de l'ordre establert. Encara que hi hagi diferents moviments, hi ha factors similars:
-Reflex de la crisis dels esquemes elaborats per la burgesia.
-Intent de destruís l'art tal com era entès tradicionalment.
-Inconformisme social que es manifestarà en propostes polítiques concretes.
-Ús de les troballes i els mètodes freudians

Ismes
-Cubisme: Inicialmente es referia a l'art pictoric. Les realitats vives es redueixen a formes geomètriques. El seu màxim representant fou Guillaume Apollinaire. I les dues tècniques més destacades foren: collage i cal·ligrama. Representants més destacats foren: Josep M. Junoy i Joan Salvat-Papasseit.
-Futurisme: El seu iniciador fou Marinetti amb un manifest en el 1909. Proclama una rebelió violenta contra la tradició del Segle XIX. Exalten el perill i la temeritat, per tant, les maquines, el progrés i la velocitat són icones del moviment.
Rebutjen el sentimentalisme, l'art tradicional i el museus i les biblioteques. Pel que es l'estil, es molt usat el vers lliure, associació lliure de paraules, supressió de majúscules...El majors representants són: Salvat-Papasseit i Joaquim Folguera.
-

Dadaisme

Iniciat per Tristan Tzara, que va inventar la paraula "dada" amb l'ntenció de dir res i a la vegada dir tot. Tenien una actitud de negació a tot: la destrucció per la destrucció. En la literatura es freqüent el collage i la publicació de manifestos. El autors més destacats: Josep M Junoy i J.V. Foix.
-Surrealisme: Fundat per André Breton a França. Finalitat crear una crisis de consciència. La ment i el pensament havien de manifestar-se'n ells mateixos, ho feia amb humor,, escriptura automàtica... Totes les idees venen de Freud i la seva psicoanàlisis. A Catalunya hi ha dos grups: el Grup Sabadell i el grup al voltant de la revista "L'Amic de les Arts".

Els autors catalans es mostren molt receptius al moviment d'avantguarda per diferents motius:
-Llengua i literatura no estaven prou consolidades
-Els escritors no tenien execssives contradiccions respecte a la burgesia
-Els grups avantguardistes estaven poc cohesionats.
Les avantguardes a Catalunya es separen en dos etapes, la primera tenia influencies dels ismes i no varen formar grups; la segona es el moment més brillant. Es varen formar grups, Grup de Sabadell i L'Amic de les Arts" la revista destaca per un manifest publicat el 1928 nombrat "Manifest Groc".

Joan Salvat-Papasseit
Es de procedència humil. Es posa en contacte amb alguns cercles literaris. Va ser propietari de la revista "Un enemic del poble" en 1917 va publicar la revista "Arc voltàic" en 1918 de caràcter avantguardista; 1920 "Contra els poetes en minúscula. Primer manifest futurista català" 1924 mor ell i la seva filla.
Les seves obres són: 
-Poemes en ondes hertzianes. Llibre amb contingut programàtic i maquinístic, i formes avantguardistes, futuristes, basada en la desarticulació del discurs. Podem trobar el cal·ligrama 45054.
-L'irradiador del port de les gavines. Presenta un canvi i una arribada de la maduresa. Encara que usa caràcters avanguardistes, no es tan programàtic. El contingut del llibre es basa en la seva malatia que pateix. Trobam el poema "Tot l'enyor del demà".
-El poema de la rosa dels llavis. Es la seva obra mes important, i es por considerar el millor poema eròtic en llengua catalana i un dels millors poemes eròtics de la literatura europes segon Fuster. El poema tracta d'un amor basicament sensual, pur i espontani.

Literatura anys 20 i 30:
Poesia
Dins la poesia hi ha dos tendencies: la postsimbolista i la avanguardista. La dominant es la postsimbolista. Es caracteritza per:
-L'ús de la anomenada "poesia pura", es absolutament independent de la realitat quotidiana.
-Es una poesia hermética, exigent i sofisticada. Del desxiframent el lector extreu un plaer intel·lectual suplemari.
-Rebuig de la realitat quotidiana
-El poeta esta aillat de la resta del homes en la seva torre.
-Autors: Carles Riba i Joaquim Folguera.

Novela
En el àmbit novel·
Listic hi havia una sequía de novel·la durant uns anys pero la demanda del públic es varen obrir debats sobre els temes:
-Article de Carles Riba, Una generació sense novel·la: proposa suplir marca de tradició autòctona a través traduccions clàssics universals del gènere.
-Article de Josep María de Sagarra, La por a la novel·la: proposa una novel·la de consum, per la sea voluntat de normalització de la literatura catalana.
Com es supera la crisi?
-En Noucentsme ha contibuït a eixemplar la base lectora en català.
-Professionalització de l'intel·lectual: s'entroca la via de les institucions.
Els autors es poden agrupar en 4 apartats:
-Ja procedeixen del Modernisme: Víctor Català o Prudenci Bertrana.
-Novel·a psicológica: ambient burgès, anàlisis del món interior, subjectivisme. Normalment els protagonistes són dones que han patit desenganys, inadaptació, reptes sexuals...Ús del monóleg interior. El resultat es una novel·la complexa, hermètica, difícil que suposa un repte intel·lectual al lector. Destaquen: Carles Soldevila amb Eva; Miquel Llor amb Laura a la ciutat dels sants i Mercè Rodoreda amb Aloma.
Novel·la de crítica social: ironia, personatges plans, Avantguardisme. Destaca Josep M. De Sagarra amb Vida privada.
-També es fan: Contes (Calders) i prosa periodística amb Josep Pla (El quaden gris).

Comèdia burgesa: anys 20
Característiques:
-Gènere dramàtic, de caràcter convencional i intranscendent 
-Personatges cultes i refinats.
La producció de Solevila "Civilitzats tanmateix" es el representant més genuí.

Teatre de la crítica burgesa: anys trenta
En el ambit de teatre es formen esperances, per la proclamació de la II República. Es tracta d'un seguit d'obres dramàtiques que qüestionaren, amb més o menys radicalitat, els fonaments ideològics de la bugesia com a classe social. Joan Oliver va ser un burgès i escriptor que va soportar aquesta crítica.

Bartomeu Roselló Porcel
Va néixer a Mallorca en 1913. Va fer Batxillerat a l'institut Ramón Llull. Més tard va estudiar filosofía i lletres a Barcelona. Al finalitzar la carrera es trasllada a Madrid per preparar el doctorat. Quan esclata la Guerra Civil es torna a BCN. La seva poesia es caracteritza per:
-Influencia del Surrealisme.
-Ús d'alguns trets de la poesia pura.
-Especial interès per l'època barroca.
-Neopopularisme.
Obres:
-Nou Poemes: Edició limitada de 100 exemplars. Es perfila la poesia pura. Una sintaxi breu i tallant. L'obra fou rebuda amb reserves per una part de la crítica.
-Quadern de Sonets: Discurs més elevat i concepte molt lliure del sonet.
-Imitació del foc: Dedicada a Salvador Espriu. Es una fita clau de postguerra. Inclou trenta poemes distibuits en: "Fira encesa"; "Rosa secreta" i "Arbre de flames".

Entradas relacionadas: