Plató coneixement

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,06 KB

 


Descartes

Nietzsche

Tendència filósòfica

Racionalista

Vitalista

Veritat

La veritat existeix i la filosofia pot trobar-la. Crea un mètode de coneixement (inspirat en el mètode científic) per convertir la filosofia en un coneixement universal.

La veritat és una il·lusió, tot són interpretacions. Ataca a la metodologia científica perquè amb la matematització de la realitat prescindeix de les qualitats.

Concepció de la realitat

Realitat composta de tres substàncies de naturaleses diferents: Déu (res infinta), jo (res cogitans) i el món (res extensa).

En contra de lontologia clàssica entén el món com a canvi, com a procés, i la realitat com a esdevenir i perspectiva. Només existeix un món, el de la vida.

Coneixement

No ens podem refiar de lexperiència sensible ja que podem dubtar-ne. Elabora el coneixement a partir de les idees innates del jo. Procedeix de forma deductiva relacionant conceptes.

Confia plenament en els sentits com a font de coneixement. La realitat és devenir i sempre és interpretació, no valen els conceptes (que lofeguen) només la podem captar mitjançant metàfores i aforismes.

Déu

Déu, la res infinita, és la substància més important. En lordre de les essències (ordo essendi) és creadora de les altres dues (jo i el món).

Déu ha mort i amb ell tots els transmóns inventats per la metafísica tradicional. Nega lexistència de qualsevol entitat superior a la realitat i la vida.

Antropologia

Dualista: home compost per dues substàncies: res cogitans (el jo) i res extensa (el cos) connectades per la glàndula pineal.

Monisme antropològic: no hi ha divisió entre cos i ànima, el cos com a essència de lésser humà.

Entradas relacionadas: