Personatges terra baixa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,54 KB

 
REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: 
neix a Anglaterra, suposa nova concepció de les relacions amb el medi i amb les forces productives.
BURGESIA:
 té el poder econòmic, i el proletariat, una nova classe constituïda pels obrer de les fàbriques.
CAPITALISME: 
sistema econòmic que s'imposa. La defensa dels interessos dels treballadors`fa aparèixer el socialisme.
SISTEMES PARLAMENTARIS: 
substitueixen les monarquies absolutes.La necessitat de matèries primeres fa que els països desenvolupats iniciïn el COLONIALISME.
ROMANTICISME: -
La literatura ROMàntica rebutja el Racionalisme de la il·lustració i propugna el subjectivisme de l'individu, valorant-ne especialment els sentiments. - Els ROMàntics són idealistes i menyspreen la realitat quotidiana, buscant evasió en la fantasia i en la recreació d'èpoques i espais exòtics. - Valoren la natura, s'interessen per la historia i el folklore, i reclamen la llibertat dels pobles propiciant l'aparició dels nacionalismes.
Realisme:
La subjectivitat del romanticisme dóna lloc a l'objectivitat del Realisme, que s'ocupa de la realitat que envolta l'artista. - La novel·la és el gènere que més s'adiu amb aquest moviment.
Naturalisme: 
el autor intenta fer un estudi científic del comportament humà: considera que el ésser humà no és lliure, tenen tres lleis: la raça, el medi en que es desenvolupen i el moviment històric. - La novel·la naturalista descriu els ambients més marginals de l'època.

ÀNGEL GUIMERÀ:
 Consolida el moviment polític i cultural de la Renaixença. Altres obres de l'autor van serMaría Rosa,Terra baixaiLa filla del mar. Va tenir l'honor de presidir els Jocs Florals de 1889.
La seva producció literària es divideix en tres etapes:
  • Primera etapa, de l'any 1879 fins al 1890. Obres que destaquen en la primera etapa són Mar i cel i El fill del rei.
  • Segona etapa, de l'any 1890 fins al 1900. Les obres més importants d'aquesta etapa són: María RosaTerra baixa i La filla del mar.
  • Tercera etapa, de l'any 1901 fins al 1911. Les obres que més destaquen de la tercera etapa són Jesús que torna i Alta i blanca.

TERRA BAIXA:


 

en Manelic, un home senzill i primitiu, és cridat per casar-se amb la Marta, una noia de la terra baixa que fins aleshores havia estat ob ligada a mantenir relacions íntimes amb el seu amo, en Sebastià, el qual pretén continuar-les més enllà del que per a ell és un matrimoni fals. La Marta, envilida per la relació forçada amb en Sebastià, troba en l’amor d’en Manelic la força per esdevenir lliure i trencar la dependència que la subjectava a en Sebastià. Aquest enfrontament de la dona amb l’autoritat de l’amo.


JACINT VERDAGUER:
 Va néixer a Forgueroles, va guanyar uns llocs Florals, el van retirar de les mises per abusar del exorcisme, va publicar un article per a defensa-se de les acusacionsi per venjar-se per prohibir-li les mises, "en defensa pròpia". Va morir de Tuberculosis.
Obres més importants:
atlàntida:explica mític enfonsament del continent Atlàntic i enfrontaments entre Hércules i els Atlants, premi al jocs florals.
Cànigo: poema historic, llegendari i mític, obra origen de Catalunya.

Entradas relacionadas: