Personatges històrics i fantastics Canigó

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB

 

cataa


Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière (París15 de Gener del
 1622 - 17 de febrer del 1673), fou un dramaturg i actorfrancès.

Considerat com el mestre de la Comédie-Française, segueix sent l'autor amb més obres representades per aquesta institució. Inflexible amb la pedanteria des falsos savis, les mentides dels metges ignorants i les pretensions dels rics burgesos, Molière estima la joventut i la vol alliberar de tan absurdes càrregues i prejudicis.

En les 30 comèdies que va escriure després del seu retorn a París mostra un coneixement pregon de les incongruències de la vida humana i de la societat francesa del seu temps. Hi és capaç de tractar temes seriosos, i àdhuc tràgics, sense renunciar a l'alegria i a l'exuberància de la comèdia. Va ser un mestre en el maneig dels diàlegs i en l'ús de l'argot.

jacint verdaquer va néixer a Folgueroles(osona)1845/1920, es el gran poeta de la Renaixença(Segle XIX) i el creador de la llengua literària moderna.Va ingressar als 10 anys al seminari de Vic on va adquirir una sòlida formació en humanitats, filosofía i teologia.

Del 1879 al 1893 va residir com a capellà de la família en el palau del Marquès de Comillas, on va poder dedicar-se plenament a la creació literaria. Al fer 40 anys pateix una forta crisis espiritual i començà a dedicar-se a l'exorcisme i a fer obres de caritat al punt d'endeutar-se.

Per aquest comportament irregular, el Bisbe de Vic el va obligar a residir durant 2 anys al santuari de Gleva (osona).

A Vallvidrera (Barcelonès) el 1902 va morir de tuberculosi.

Verdaguer va crear els 2 poemes èpics més importants de la literatura catalana(

l'ATLÀNTIDA(1877) I EL CANIGÓ(1885).

Atlàntida


narra la història de l'enfonsament d'un continent llegendari. Els personatges principals són: l'Hèrcules, l'heroi que se enfronta als atlans, i Hesperis la reina de l'Atlàntida, que mor veient com  desapareix el seu gran continent.

CANIGÓ: explica l'origen mític i llegendari de Catalunya.L'acció se situa al voltant de l'any
1000, al Pirineu i narra els amors del cavaller Gentil, encisat per la fada Flordeneu, transformada en la pastora Griselida; les guerres de reconquesta contra els sarraïns i la tasca religiosa dels monestirs catalans medievals.


Entradas relacionadas: