Període feudal del Japó.

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,68 KB

 

1.1. Una guerra anunciada

La 2a G.M. (1939-1945) va esclatar com a resultat d'una sèrie de factors, alguns dels quals derivaven de la Pau de 1919, ja que Alemanya no va admetre les condicions del tractat de Versalles.
La 2a G.M. és una continuació de la Primera.

1.2. L'agressió nazi

Amb l'arribada de Hitler, que no reconeixia el tractat de Versalles, es va preparar per la guerra i va practicar una política que pretenia l'annexió de tots els territoris amb poca parla Alemanya.

  • El març de 1936 Hitler va remilitaritzar la Renània, territori on el tractat impedia que Alemanya tingués contingent militar.
  • En esclatar la Guerra Civil espanyola, Hitler va ajudar de manera decisiva el bàndol de Franco amb materials i soldats.
  • El març de 1938 es produeix l'annexió d'Àustria a Alemanya.
  • Hitler reivindica els Sudets, regió frontera amb Txecoslovàquia. El Setembre de 1938 té lloc la conferència de Munic,
    França i Regne Unit, per evitar la guerra accepten les pretensions de Hitler, que ocupà els Sudets.
  • El març de 1939, Alemanya ocupa la resta de Txecoslovàquia.

1.3. L'expansionisme italià i el militarisme japonès

Mussolini va contribuir a crear les condicions necessàries per a l'esclat de la guerra. Conquesta d'Etíòpia (1935) va provocar una gran tensió amb el Regne Unit. Itàlia va intervenir a gran escala en la Guerra Civil espanyola, en suport de l'exèrcit franquista, i es va convertir en aliat d'Alemanya ( Eix Roma-Berlín,
1936). Finalment Itàlia va envair Albània.

El Japó duia a terme una política d'expansió imperialista a l'Extrem Orient per substituir el domini europeu i nord-americà. 1931 va ocupar Manxúria i el 1937 va declarar la guerra a la Xina.
(fins el 1945)


2.1. L'inici de la guerra

Després de Txecoslovàquia Hitler va fixar com a objectiu l'ocupació de Danzig >, franja que separava Prússia Oriental d'Alemanya. Alemanya i l'URSS van signar un pacte Agost 1939 que preveia el repartiment de Polònia entre els dos. L'1 de Setembre, l'exèrcit alemany va atacar Polònia.

Hitler creia que França i el Regne Unit no anirien més enllà d'una protesta fromal, però, van enviar un ultimàtum a Alemanya per exigir-li la retirada de Polònia. Hitler va rebutjar l'ultimàtum i Regne Unit i França van declarar la guerra a Alemanya(3 septembre).

2.2. Els èxits nazis

 D'acrod amb el pacte germanosoviètic, després de la invasió d'Alemanya i de l'URSS, Polònia va deixar d'existir i va ser repartida. Al front occidental va tenir lloc un enfrontament limitat a les accions aèries i navals sense cap topada directa entre els exèrcits anglo-francés i alemany(>).

A Abril de 1940 gràcies a l'ús de l'aviació i dels tancs(>), l'exèrcit alemany va ocupar sis estats democràtics. França, que va capitular al juny, va ser dividida en dos: una part del país inclosa la capital, va ser ocupada pels alemanys, i la resta es va establir el règim col·laboracionista de Vichy, presidit per Pétain. Una minoria de francesos, liderats pel general De Gaulle, van continuar la guerra contra Alemany. El 10 de juny Itàlia va declarar la guerra als aliats.

2.3. De la batalla d'Anglaterra a Pearl Harbor

L'estiu de 1940 només el Regne Unit continuava en guerra contra les potències feixistes. Winston Churchill va rebutjar negociar amb Alemanya i va prometre continuar la guerra. Hitler va engegar la batalla d'Anglaterra, atac aeri contra les ciutats. L'aviació britànica va rebutjar l'atac.

 Itàlia va envair Grècia (Octubre 1940), però va ser rebutjada amb ajuda britànica. Els alemanys van ocupar Iugoslàvia i Grècia (Abril 1941). 21 de juny es va produir l'atac alemany a l'URSS.
L'exèrcit nazi va arribar a les portes de Moscou, però els soviètics van oferir resistència i la van aturar.

Atac sorpresa del Japó a la base nordamericana de Pearl Harbor (illes Hawaï) 7 de Desembre de 1941, cosa que va decidir els EUA a entrar en la guerra. Èxits japonesos inicialment van ser fulgurants, en pocs mesos van ocupar Hong Kong, Filipines, Singapur..

3.1. El canvi de tendència

L'entrada en la guerra de l'URSS i dels Estats Units en van capgirar el curs. A Àsia les victòries aeronavals nord-americanes de Midway i Guadalcanal (juny i Agost 1942) van aturar l'expansió japonesa. L'exèrcit alemany va haver d'abandonar el nord d'Àfrica la primavera de 1943 després de la derrota d'El Alamein Novembre de 1942, i el desembarcament de les tropes britàniques i nord-americanes al Marroc i a Algèria.

A l'URSS la situació va esdevenir dramàtica per l'exèrcit alemany, que va haver de capitular a la ciutat de Stalingrad on 90 000 soldats van ser fets presoners(feb 1943).

3.2. De Sicília a Berlín

Expulsat l'Eix d'Àfrica, els aliats van desembarcar a Sicília (juliol 1943), aixó va provocar la caiguda de Mussolini i la signatura de l'armistici entre Itàli ai els aliats(sept). Els alemanys van ocupar la meitat nord d'Itàlia on Mussolini va proclamar la República Social Italiana.

El 6 de juny 1944 les tropes angloamericanes comandades per Eisenhower van desembarcar a Normandia.
En poques setmanes van arribar fins a París(25 Agost) i es van apropar a la frontera amb Alemanya. Els bombarders aliats destruïen les ciutats alemanyes. Les tropes soviètiques van obtenir èxits i van arribar a les portes de Varsòvia.


L'última ofensiva de l'exèrcit alemany va ser a les Ardenes (Desembre 1944-genner 1945), al front occidental. Després d'alguns èxits inicials, es va acabar amb un complet fracàs i els exèrcits aliats, reforçats amb francesos, van prosseguir l'avanç cap a Alemanya. Els russos van assetjar Berlín. 30 d'Abril de 1945, Hitler es va suïcidar i el 7 de maig es va signar la rendició incondicional d'Alemanya.

3.3. La fi de la guerra a Àsia

Des de la fi de 1944, l'exèrcit nord-americà va destruir la marina japonesa en diversos combats navals i va avançar les posicions al Pacífic, ocupant territoris. Paral·lelament, els britànics van aliberar Birmània (maig 1945). La guerra estava decidida però la resistència japonesa feia preveure que encara podia prolongar-se amb un cost humà molt elevat per als nord-americans.

Davant d'aquesta situació, el nou president dels Estats Units, Truman-
que havia substituït Roosevelt, que havia mort fa poc-, va decidir llançar la bomba atòmica a Hiroshima (6 d'Agost) i Nagasaki (9 d'Agost). Japó va capitular el 2 de septembre de 1945. La Segona Guerra Mundial havia acabat.

4.1. El sofriment de la població civil

 La població civil va patir dures condicions de la guerra.Els productes de primera necessitat escassejaven i eren cars. Les ciutats, de més valor industrial o estratègic, patien els bombardejos de l'aviació enemiga.

La situació era especialment dramàtica en els territoris ocupats pels nazis, que imposaven un sistema de control de la població molt sever que imposava un toc de queda nocturn. Els sospitosos i els infractors eren considerats ostatges de guerra, i podien ser afusellats en represàlia pels atemptats que els elements de la resistència cometien contra els ocupants.

4.2. La resistència

A tots els països ocupats pels alemanys hi van haver moviments de resistència que s'oposaven a l'ocupació i s'organitzaven en forma de guerrilles. Lluitaven contra les tropes alemanyes, amb atemptats. Normalment, rebien armament i suport des del Regne Unit. A França, la Resistència formada en part per exiliats republicans espanyols, va ser molt activa a partir de 1942 i va tenir una contribució molt important en el moment del desembarcament aliat a Normandia. A Albània i a Iugoslàvia els partisians van alliberar els seus països dels ocupants alemanys.

4.3. El col·laboracionisme

Eren les persones que, per interès personal o per motivacions ideològiques, ajudaven l'enemic i hi col·laboraven. Sovint, eren els feixistes de cada país, als quals els alemanys cedien, amb condicions, l'administració dels territoris ocupats. Va ser especialment important a França, Bèlgica i Noruega. En acabar la guerra, els col·laboracionistes van ser jutjats per traïció i, moltes vegades, condemnats a llarfues penes de presó o fins i tot a mort.

A Àsia, els japonesos van comptar amb la col·laboració d'uns quants dirigents nacionalistes en alguns dels territoris ocupats, que veien en ells uns aliats per posar fi al domini colonial europeu o nord-americà.

5.1. Les conferències de Jalta i Potsdam

Stalin, Roosevelt i Churchill es van reunir a la conferència de Jalta (URSS) el febrer de 1945. Van tractar aspectes com el desarmament d'Alemanya un cop hagués capitulat i la divisió del país en tres zones d'ocupació. La formació d'un govern polonès de majoria comunista i la cessió de territoris alemanys a favor de Polònia. L'URSS es va comprometre a declarar la guerra al Japó després de la derrota Alemanya.

Les tres potències vencedores es van tornar a reunir en la conferència de Potsdam (juliol de 1945). Truman i Attlee van substituir Roosevelt i Churchill.

Entradas relacionadas: