Pere calders t.14

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,46 KB

PERE CALDERS Neix 1912, a BCN, amb l'ambient optimista dels anys 20 i 30 on CAT havia a assolit la normalitat cultural. S'apunta a l'exercit republicà com a cartògraf. Marxa a França i despres a Mexic on esta 23 anys exiliat. Torna al 62. No va ser reconeguit per el públic fins que una empresa teatral enstrena "Antaviana". Al 78 ja es reconegut per el públic. Mor al 1994. Obra. Caracteristiques de Calders: 1)Opció prioritaria per el conte de ficció. 2)La superioritat de la narració, i de la visio de la realitat, pel damunt de la realitat mateiza, i el sentit humanista de fons.

"Aqui descansa Nevares" Retrata la psicologia de l'indi mexica tal com la percep un occidental. Va fent una oscilaci entre la sorpresa i la incomprensió a la solidaritat i la tendresa "L'ombra d'atzavara" dona testimoni de les dificultats d'adaptacioó que pateix l'exiliat. S'acosta a plantejaments realistes dominants.
Trets de calders: Joc constant entre realitat i ficció/La presència de l'absurd, l'insolit i el fantastic/l'estil ironic que busca la complicitat intel·ligent del lector/ Reflexió sobre els limits de la realitat i de la condicio humana/to humoristic

Entradas relacionadas: