Pensament Medieval, Hel·lenisme i Saber aristotèlic

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,57 KB

 
Pensament Medieval, influència de Déu - teocentrisme
1-
Patrístia: tertulià; elabora missatges teològics (més religiós que no pas filosòfic); creuen en l’absurd, els hi és igual que no es pugui demostrar; -- despreci filosofia amb l’argument que tot altre tipus de saber és superflu.
2-
Agustinisme: St. Agustí; Col·laboració total cristianisme i platonisme (fe + raó); “Crec per comprendre” - La fe orienta la raó i la raó consolida la fe; “El coneixement és interior i Déu l’il·lumina”.
3-
Escolasticisme: St. Tomàs; cristianisme + aristotelisme; col·laboració parcial (1veritat, 2vies); coneixement a partir de percepció.
4
-Nominalisme: Guillem d’Ockham; els conceptes no existeixen, ni a les coses ni fora de les coses, i es presenten en forma de noms (termes per tot el que veiem).
------------------------------------------------------
Saber, classificació (no degradació)
1-
Productiu: saber fer un producte (tècnica)
2-
Pràctic: saber com actuar (ètica)


Hel·lenisme
1-
Cinisme: Diògenes; no una escola, però si un model de vida; felicitat = espontaneïtat material; allunyats normes.
2-
Escepticisme: Pirró; defensa la supressió de tot judici sobre les coses, i la impertorbabilitat de l’ànima; coses: incognoscibles per a nosaltres, suspensió de judici, abstenir-se a parlar; com que no poden assolir la veritat “no em preocupo pel coneixement”.
3-
Epicureïsme: felicitat: plaer natural i l’amistat; filosofia: per alliberar l’ésser humà; física del món: derivada de l’atomisme de Demòcrit; realitat =àtoms i buit + atzar (no determinisme).
4-
Estoicisme: felicitat = acceptació del destí (perquè tot està decidit); Zenó de Cition; física: Heràclit (tot canvia “llei reguladora”); determinisme dels epicuris.
--------------------------------------------------
3-
Teòric: saber desinteressat sobre les coses (contemplatiu); 3.1-física: saber de les coses materials en moviment; 3.2-matemàtica:saber de les coses materials i immòbils;3.3-filosofia primera o metafísica: saber dels ser general.

Entradas relacionadas: