Pau de panmunjom

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB

 

capitalisme: Europa Occidental, Amèrica, Austràlia i Japó. Principis bàsics: llibertat d’indústria I comerç, predomini del mercat i propietat privada, escassa intervenció de L'estat en la vida econòmica. Sistema polític: 

Liberaldemocràtic

Parlaments, eleccions, partits i diferents opcions ideològiques.

socialisme o comunisme: URSS i Europa de l'est. Desaparició propietat privada i mercat, Economia planificada i controlada per l'estat, volia fer desaparèixer les Classes socials, desigualtats i explotació. Sistema sense partits lliures ni Llibertat d'opinió, planificació de la vida política i un control absolut.

RUPTURA

la conferencia de ialta va dividir Europa en dos Blocs. Stalin volia expandir el comunisme, URSS vol conservar tot el que havia Guanyat i això va provocar la ruptura dels governs de coalició i la formació de Les democràcies populars (txecoslovaquia, romania, Hongria) comunisme tot el Poder. EEUU va obligar la expulsió dels comunistes als governs de coalició X reformar el domini. El president truman envia vaixells de guerra al mediterrani Oriental per mostrar la determinació de defensar la regió i impedir que hi haguessin Mes blocs comunistes.


ruptura de Blocs l'any 1947, es crea la CIA i bases militars a grècia i a Turquia. Es Presenta el pla marshall: ajuda en forma de crèdits que s'havien de repartir Entre els països q o acceptessin a canvi tenien q expulsar els ministres Comunistes del govern de coalició. Va ser rebutjat per l'URSS i el van Denunciar. Reuníó a Polònia convocada x URSS= 2 sectors irreconciliables al mon (URSS/EEUU)
. Posen fi governs coalició i es crea
kominform organització q assenyalava als Partits comunistes d'Europa el q havien de fer en cada moment.

després 2 Guerra Mundial Alemanya queda dividida en 4 Zones, 1948 s’unifica territori occidental alemany i es crea un estat federal Separat de la zona russa. Capital Berlín es troba en territori soviètic. Es fa Bocatge Berlín: s’aïlla el sector occidental. Origen república federal Alemanya. Soviètics creen república democràtica Alemanya. Es consolida cada cop Mes la separació i l'anomenen telo d'acer i al final van aixecar el mur de Berlín(símbol Guerra Freda).

EEUU creen pactes militars i aliances x aïllar URSS, Al poc es signa pacte atlàntic i després es crea otan (organisme de cooperació Militar). URSS crea comecon amb països de l’est i signa pacte de Varsòvia uníó Entre aquestos, garantia la seguretat i la integritat del territori comunista.

Corea Estava dividida en dos, la zona nort pertanyia als russos i la sud als EEUU, Corea nord possessió de riquesa industrial i governada x kim 2, Corea sud + Recursos agraris  i governada x una dictadura militar prooccidental. Stalin volia conquerir Corea del sud, americans s'oposen i envien tropes al Nord, el conflicte acaba amb laPau de panmunjom.Un cop finalitzada la guerra d’independència d’Indoxina va Començar la de Vietnam del nord q volia conquistar Vietnam del sud. Vietnam Nord suport URSS i Vietnam sud EEUU, origen d1 llarga guerra. Els EEUU s’enfronten A les guerrilles q no els hi es fàcil, es va intentar retirar tropes per no Començar una Guerra Civil a Vietnam, però els bombardejos es van estendre i van Augmentar. Van signar l'acord de París i els EEUU es van retirar. Unificació Territori, govern comunista.

crisi míssils a Cuba

govern dictatorial de batista es derrotat per les Guerrilles de fidel castro.Aquest triomf de la revolució i nacionalització va Provocar la hostilitat del govern dels EEUU, declaren boicot econòmic a Cuba. URSS estableix relacions comercials  amb Cuba, any 1965 es crea partido Comunista de Cuba.. 1961 tensió entre Cuba i EEUU disminueix pel desembarcament Dels exiliats, suportats per la cia.Es firma amb URSS un pacte per instal·lar Illa míssils nuclears contra EEUU. Queda prohibida la entrada de vaixells Nuclears dels soviètic.

els primers Signes del desglaç es veuen quan mor Stalin i els seus nous representants Denuncien tot els errors i els crims de l'estalinisme i comencen a fer la desestalinització. Es van aprovar unes noves dictadures, com la possibilitat d’arribar al Socialisme x camins diversos. Als EEUU canvis + lents, el nou president de la República no va canviar la política exterior i va allunyar del govern els Anticomunistes mes radicals. El gran canvi va arribar amb Kennedy i el seu  pla de la nova frontera va assenyalar el desenvolupament de programes Socials encaminats a combatre la pobresa i discriminació radial i la lluita en Pro de la ciència i la tecnologia.

Entradas relacionadas: