Parts amfiteatre

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,73 KB

 

L’amfiteatre


L’amfiteatre era un edifici on es duien a terme, entre altres espectacles, les lluites de gladiadors. Era un edifici el·líptic, amb una estructura semblant a la uníó de dos teatres. Les seves parts més característiques eren aquestes:


 • L’arena (harena
  ) era l’espai on es feien els espectacles. El seu nom fa al·lusió al material que el cobria i que s’hi tirava per absorbir la sang.


 • La càvea (cavea
  ) era l’espai on se situava el públic. Es trobava damunt d’una plataforma i es dividia en sectors (maeniana
  ) mitjançant passadissos concèntrics. S’accedia a cada sector per unes escales que portaven a l’interior de l’amfiteatre a través d’unes portes, anomenades vomitoria
  .


 • El soterrani (subterraneus), sota l’arena, era el lloc on es guardaven els decorats; també hi havia les gàbies de les feres i tot el material necessari per als espectacles.


Els amfiteatres eren edificis descoberts, però es podien cobrir amb un tendal (velum). El primer amfiteatre que es va construir a Roma data de l’any 29 aC. El més important de tots va ser el Colosseu o Amfiteatre
Flavi, construït per l’emperador Vespasià i inaugurat l’any 80 per Tit. Hi havia una capacitat aproximada de 45.000 espectadors.


Espectacles que es podien veure en un amfiteatre


Les lluites de gladiadors eren l’espectacle preferit dels romans. Els gladiadors es reclutaven entre els presoners de guerra, però també podien ser criminals condemnats a mort, esclaus o joves. Els gladiadors que vencien esdevenien personatges d’una categoria semblant a la que avui tenen certs jugadors de futbol.


Els gladiadors s’entrenaven en unes escoles especials on feien exercicis físics duríssims. La preparació era molt exigent fins que assolien el grau de perfecció necessària. Se’ls controlava l’alimentació i se’ls feien revisions mèdiques. L’home encarregat de dirigir i d’administrar una escola de gladiadors era el lanista.


La vigília del combat, els gladiadors tenien dret a un gran banquet (anomenat cena libera), que se celebrava en un lloc públic i al qual tothom que volgués podia assistir.


L’endemà, en començar l’espectacle, hi havia una desfilada al voltant del recinte, i quan els gladiadors arribaven a la tribuna de l’emperador, li dirigien la salutació següent: Avé Caesar, morituri te salutant.


Moltes vegades era el públic qui decidia el destí del vençut: els mocadors a l’aire i el crit de mitte (allibera’l) indicaven el perdó, en canvi, el polze cap avall significava la mort del vençut. El vencedor rebia la palma com a símbol de la victòria.


Un altre tipus d’espectacle que es podia veure en un amfiteatre eren les venacions (combats en què intervenien animals). Aquest espectacle tenia diferents modalitats: exhibicions d’animals exòtics, lluites de feres, enfrontaments d’homes contra feres i homes llançats a feres.


Als amfiteatres, els romans també organitzaven naumàquies, veritables reproduccions de batalles navals històriques. Solien inundar l’amfiteatre per a l’ocasió. L’organització d’una d’aquestes era complicada i molt costosa.


Entradas relacionadas: