Origen cristianisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,5 KB

 

1.4 Pau de Tars: sistematitzador de la doctrina cristiana i primera expansió del cristianisme fora d’Israel


Sant Pauo Pau de Tarsva ser un personatge decisiu i de molt de pes dins la història del cristianisme. Tot  i que no va conèixer mai personalment en vida a Jesús. Ell va ser el responsable de sistematitzar la doctrina que Jesús havia ensenyat i que encara no s’havia  posat per escrit. I també va ser el primer, junt amb Bernabé, en iniciar la fora propagació del cristianismed’Israeli entre els pagans, és a dir entre els no jueus. De fet, ell va ser el responsable de la gran expansió del cristianisme primitiu. Ja que els apòstols primer només predicaven entre els jueus d’Israel, posteriorment a Sant Pau també van anar a predicant a d’altres indrets de l’Imperi ROMà.

Pau de Tars era un personatge molt complex. Per una banda, era un fervorós jueu i per l’altra també era un gran coneixedor de la cultura greco-romana. Fins i tot, gaudia dels drets de la ciutadania romana. Se’l coneixia per dos noms: per Saule (nom d’origen jueu) i per Paulus (Pau, nom d’origen ROMà). Va néixer a la ciutat deTars, ciutat situada prop d’Antioquia, per tant, fora d’Israel, és a dir ell era un jueu pertanyent a la diàspora (jueus que viuen fora d’Israel).

En un principi Pau de Tars era un jueu tant radical que fins i tot perseguia als primers cristians per portar-los a Jerusalem perquè els poguessin jutjar. Ja que considerava que eren heretges (jueus no fidels a la religió jueva i que la distorsionaven afegint-hi nous elements). Recordem que els primers cristians, tot i ser seguidors de Jesús, eren encara jueus. Va perseguir als cristians de Jerusalem tal i com es pot llegir en el llibre dels Fets dels Apòstols i quan va saber que hi havia una petita comunitat de cristians a Damasc, va demanar permís al Sum sacerdot per anar a empresonar-los i portar-los a Jerusalem per a ser jutjats. Però a prop de Damasc es va produir un canvi radical a la seva vida. Segons explica a les seves cartes de la Bíblia, una llum encegadora el va tirar del cavall i va tenir una visió en la qual el mateix Jesús se li va aparèixer. Pau commogut per la visió va canviar radicalment: es va fer instruir i batejar i tot el zel que havia posat fins aleshores a perseguir cristians, ara el va posar al servei de l’expansió del cristianisme.

El Camí de Damasc. Quan Saule arribava prop de Damasc, de sobte l’envoltà una llum fulgurant que venia del cel. Va caure a terra i sentí una veu (...)

–Saule (...), per què em persegueixes?.

Ell preguntà: - Qui ets , Senyor?

Li respongué: - Jo sóc Jesús, el qui persegueixes . Aixeca’t, entra a la ciutat, i allà et diran el que has de fer.

Els homes que l’acompanyaven s’havien aturat, muts d’espant, sentien la veu, però veien ningú. Quan Saule s’aixecà de terra, per més que obria els ulls, no veia res (...). Fets dels Apòstols 9, 3-9Entradas relacionadas: