Organismes transgenics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,2 KB

 

MANIPULACIÓ DELS GENS -30.000gens en els cromosomes humans -cada espècie té un número concret de gens -el gen és un tros determinat de cromosoma -els 30.000gens són la receta màgica per generar una persona concreta per ex-gen1-capacitat intel·lectual. ANISAKI-cuc que trobem als intestins dels peixos TRIQUINOSIS-cuc que trobem als intestins dels porcs.

TRANSGÈNICS(animals,vegetals) EX de modificacions genètiques: blat de moro(vegetal)-resistent a plagues, eruga(animal que acaba amb el blat de moro, actualment conté una proteïna q rebenta els intestins a les erugues.

objectius:-Fer que aquests organismes adquireixin noves propietats: augment de grandària, millora del gust, més resistència a plagues (insectes) o més color. Els aliments transgènics més comuns són el blat de moro i la soja, plantes que s'ha aconseguit que siguin, per exemple, més resistents a les malalties, plagues o a un tipus d'herbicida determinat. També s'han obtingut aliments transgènics animals, com ara carpes i salmons que porten fragments d'ADN que els fa ser més grans i créixer en menys temps. També que els pinyols de certes fruites no siguin ni tan grans ni tan abundants, com és el cas d'algunes mandarines, a les quals se li apliquen gens per no tenir tants pinyols i ser, llavors, més sucoses. -Fer que aquests organismes sintetitzin una proteïna o producte metabòlic concret que ens interessa extreure. Un exemple és la síntesi d'insulina humana mitjançant bacteris transgènics (síntesi heteròloga). GEÒMICA:

Branca de la biologia que estudia els gens

SELECCIÓ ARTIFICIAL-intervé l'ésser humà per fer encreuaments i aconseguir “millorar” les espècies, Gregor Mendel un dels 1ºcientífics en realitzar encreuaments entre diferents individus TRANSGÈNICS ANIMALS: Bacteris capaços de fabricar plàstic biodegradable ex:insulina(hormona comuna que regula la quantitat de sucre en sang) Abans la obteníem del porc i de la vaca i ara la fabriquem artificialment L'EXTINCIÓ DELS DINOSAURES: Un meteorit a 20km/s va caure a Yucatan(Sud de Mèxic) -Dino=terrible saures=llangardaixos -es van extingir fa 65Ma en l'etapa juràssica -van viure durant 160Ma -Els paleontòlegs son geòlegs q estudien els fòssils -arqueòlegs(branca de la historia) -L'impacte del meteorit va matar mes de la meitat de les espècies. Paleontòlegs són geòlegs que estudien els fòssils(65MA). Arqueòlegs(història restes humans) paleontòlegs(fòssils).  PALEOZOICO: gran conques petrolíferes, es van extinguir altres molts animals, com ammonites i trilobites, que han viscut en un període de temps curts i són fòssils extinguits bons datadors. Tota la vegetació que cau al llac i el tapona es crea petroli, per això els paleontòlegs busquen trilobites i ammonites. Amb el sonar tinc cartografiat el fons marí-prop de la península del Yucatán hi ha un crater enorme.


Entradas relacionadas: