És l'oposició entre el desenvolupament de les forces productives i les relacions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,91 KB

LA FILOSOFIA MARXISTA: Marx


L’element Decisiu de la història és la matèria (no la idea).

Materialisme Històric

: interpretació de la història a través De la matèria, la història humana condiciona les relaciones econòmiques de Producció. Concep la història com un procés Dialèctic, contradiccions que es produeixen en l’estructura econòmica que es manifesten en la lluita de classes. El Motor de la història és la contradicció entre les forces productives  i les relacions de producció.
Es produeix una Relació entre la infraestructura (forces productives i relacions de producció)
I la supraestructura (conjunt d’idees que configuren la consciència social)
.

L’objectiu al qual avança la història és la desaparició De les classes i la instauració del comunisme.

Materialisme Dialèctic

: inversió de la dialèctica hegeliana (esperit = Matèria). Visió dialèctica de la realitat material. L’únic que existeix es la Matèria i està sotmesa a les lleis de la dialèctica.

L’individu és un cos material dotat d’una força productiva que exerceix per transformar la Natura segons un mode de producció Determinat. La diversitat de modes de producció i el progrés comporten la Divisió del treball que genera desigualtats en les relacions de producció, que dóna peu a diferents classes que entren En conflicte (lluita de classes)
, Desencadenen canvis a la societat (revolucions)
I orienta la història.

Coneixement D’aquestes lleis pot traduir-se en Una previsió científica de l’esdeveniment històric, de les línies mestres, per Una influència correcta i orientar-lo en determinades condicions. Per canviar La societat és necessari una comprensió concreta de la realitat social i anar Més enllà de les utopies. El capitalisme Es pot vèncer fent servir les seves mateixes armes.

Marx dos tipus d’alienació (pèrdua de poder de decisió Lliure, raonat i conscient de l’individu):

  • Religiosa:


    L’ésser Humà és el creador de Déu i de la religió. Déu és un pur ésser pensant. L’home S’atribueix aquestes qualitats, nega Déu i deixa d’estar alienat.
  • Econòmica


2.1.De l’activitat


El treball es Viu com una activitat exterior i forçada.

2.2.De L’objecte


Quan treballo faré un objecte. Només em valoraran per Allò que faig, no per el que sóc. Esdevinc un objecte, perdo humanitat.

2.3.Social


El objecte Produït pertany a un altre, creant una escissió en la societat, donant lloc a Dos grups o classes socials antagòniques. La feina que faig em situa en una Classe social determinada. Et donen alguna cosa perquè segueixis fent els Objectes.

L’alienació Es produeix a dos nivells:


·En Relació Del treballador amb el producte del seu treball.

·En l’acció Mateixa del treball.

L’empresari Es fa més ric i l’obrer més pobre, concepte de la plusvàlua.

Les Ideologies són representacions, sublimacions, falsejaments de la realitat. Les Alienacions i les ideologies desapareixeran quan desapareguin les classes Socials en una societat comunista. L’home té un valor suprem, és el fi en si Mateix, i amplia la llibertat i la condemna de tot tipus d’esclavatge, com L’alienació. L’home és un ésser dinàmic, que està en constant desenvolupament Vers la plenitud. L’home és el protagonista de la història i destinat a Transformar la realitat a través de la praxi.

L’humanisme de Marx és ètic, ateu, materialista, econòmic, Col·lectiu, revolucionari i científic.

Entradas relacionadas: