L'odissea

Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,43 KB

 
4.La comèdia.
La comèdia grega es divideix en antiga, mitjana i nova, però al s.V a.C. Correspon l’antiga, encara que puguem parlar d’obres de transició cap a la mitjana. La comèdia antiga és també denominada política. El comediògraf Aristòfanes representa un teatre més popular, però també molt complex i d’un alt contingut poètic. El seu lirisme contrasta amb la paròdia que féu dels seus contemporanis. Fou un profund coneixedor de la psicologia atenesa, a més d’un gran creador com a autor literari i com a dramaturg. Citarem les comèdies polítiques inspirades en la època de la guerra del Peloponés i Lisístrata, que uneix la preocupació per la guerra a d’altres aspectes més risibles; els núvols, on atacà tot el moviment sofístic; i les granotes, on critica Eurípides i la poesia moderna. En algunes obres s’anuncia ja l’arribada de la Comèdia Nova. La seua llengua és canviant i adaptada als distints personatges i ambients que reprodueix: des de la llengua cuidada i solemne a la més popular. La Comèdia Nova, pertanyent a l’última part del s.IV a.C., fou una comèdia d’evasió, de la qual el tema fonamental era l’amor i que tenia com autor principal a Menandre. Tot i que tenia atribuïdes 108 comèdies, només s’han pogut reconstruir el misàntrop i importants fragments de l’heroi, la trasquilada,l’adulador, la sàmia ,etc. Els personatges-tipus trets de la realitat quotidiana apareixen en totes les obres l’ancià avar, el jove ric i enamorat, la jove humil, l’amor de la qual se sol·licita, la prostituta, l’esclau eixerit que trau el seu amo de tràngols… S’abandona el llenguatge vulgar i obscé propi de la Comèdia Antiga i es substituït per un tipus de parla urbana, arreglada i en la que no falten normes de bona conducta. En quant a la forma, la Comèdia Nova elimínà el cor i la paràbasis i consolidà un tipus de pròleg explicatiu, exposat per un personatge que després no tornava a aparèixer a l’obra.

Tema 4- Homer

Biografia

Realment no es sap si Homer va existir per tant es va crear la quëstió homèrica, debat sobre si Homer va existir i va escriure les obres, la Ilíada i l’ Odissea, o si Homer va ser una agrupació d'autors anònims. El naixement d’Homer és desconegut, però varies ciutats com Atenes, Ítaca o Salamina reclamaven el lloc del seu naixement. Va ser el poeta més estimat i important de la cultura grega. A més, Homer, era cec. Se li atribueixen les dos obres importants de l’antiga Grècia : la Ilíada i l’Odissea. La Ilíada i Odissea no sols van ser importants per a la literatura sinó també per a proporcionar un coneixement profund sobretot el referent als déus i als hòmens. Les característiques dels déus, la configuració del firmament, les genealogies dels herois, el comportament exemplar, la canviant fortuna

humana i l'obediència als déus, són algunes de les ensenyances en què ens instruïx Homer. Però no són les seues obres una simple narració de fets, sinó una ensenyança útil i duradora.

La ilíada.

Aquesta narra els fets ocorreguts durant 51 dies en el dècim i últim any de la guerra de Troia.

Està dividida en 24 cants o llibres:

-Cant I: Enfrontament entre Agamenó i Aquil·les per Briseida.

-Cants II al X: Menelau, Diomedes, Àjax i Hèctor.

-Cant XI: Avanç dels troians. Néstor suplica a Patrocle que Aquil·les restaure la guerra.

-Cants XII al XVI: Enfrontament entre Patrocle i Hèctor.

-Cants XVII al XXIV: Ira de d’Aquil·les, combat contra Hèctor. Trobada entre Príam i Aquil·les.


Entradas relacionadas: