Nutrients estructurals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 7 KB

 


La nutrició es el conjunt de procesos a través dels quals El cos rep, transforma i incorpora a les seves cel·lules els nutrients Necessaris.


Els nutrients son compostos químics continguts en els Aliments  i que les cel·lules necessiten  per viure. Les funcions dels nutrients són:


Energética: aporten energía per al funcionament les Cèl·lulesPlàstica o reparadora: proporcionen components  per al creixement i la renovació de les Cèl·lules que es destrueixen.


Reguladora: subministren substàncies que controlen les Reaccions químiques de les cèl·lulesTipos de nutrients:Glúcids o hidrats de carboni: Són la Font d’energia mes Important de les nostres cèl·lulesEls lípids: desenvolupen les 3 funcions dels nutrientsLes proteïnes: tenen una funció plàstica perque son els Components principals de l’estructura  de Les cèl·lulesL’aigua és un nutrient essencial: l’aigua és el Component  mes abundant  de l’organismeEls minerals: desenvolupen una funció plàstica, com el Calci i el fòsfor, que constitueixen l’estructura dels ossos.


Les vitamines: tenen una funció reguladoraEls nutrients proporcionen energía  a l’organisme:La principal Font d’energia per a l’organisme  són glúcids i els lípids, que mitjançant la Respiració cel·lular alliberen l’energia que acumulen.La respiració consisteix En una combustió controlada, la mesura de la qual, que correspon a la calor Alliberada, s’expressa en calories o en jouls.


La classificació funcional  dels aliments en la qual els aliments que comparteixen Funcions i aporten quantitats semblants de nutrients es troben agrupats, permet  establir guies o pautes d’alimentació Senzilles per a la población en general.


Piranide dels aliments :Consum ocasional: greixos (margarines i mantega). Dolços, Brioixeria, carmels i pastisos. Begudes refrescants ,gelats. Carns grasses, Embotits.


Consum diari: peix,marisc,carns magres i ous: 3-4 Racions/semana. Llegums:2/4 racions per semana. Fruita seca:3/7 racions per Semana.


Llet, iogurt i formatge: 2/4 racions diaOli d’oliva 3/4 Racions al dia.  Verdures hortalisses 2 Racions al dia.  Fruites 3racions al diaPa, cereals, cereals integrals, arròs, pasta, patates: 4/6 racions diaL'any 1912, El bioquímic anglés Hopkins va descobrir que un grup de rates mantingudes amb Totes les substàncies considerades necessàries per a la nutrició́, aturaven El creixement, i que es reprenia quan se'ls subministrava cada dia una petita Quantitat de llet fresca. Entre en 1928 i el 1948 es van identificar les 13 Vitamines indispensables en la dieta humana. Se’n va determinar l’estructura Química, es van fabricar en forma sintética als laboratoris i se’n va establir El paper en els processos nutritius.Els additius Están subjectes a una reglamentació molt estricta i tenen un codi que figuren a L’etiqueta del producte. Es designen  amb La lletra E  i un nombre de tres xifres, La primera de les quals indica la funció de l’additiu.


1Colorants: Proporcionen un aspecto mes atractiu als aliments2Conservants: Eviten la proliferació de microorganismes3Antioxidants: Impedeixen l’oxidació dels greixos i l’enfosquiment de les fruite i els Llegums4Espessidors, Emulgents  i estabilitzants: milloren la Textura i la presencia dels aliments5Aromatitzants: Destaquen el sabor d’algun component  Dels aliments6Edulcorants: Proporcionen sabor dolç
S’anomena  cadena alimenticia les etapes per les quals Passa un aliment abans de ser consumit. Comprèn la producción, la preparació Culinària dels aliments.


La producción I la conservació d’aliments exigeix tractar-los per evitar-hi la presencia de Microorganismes, augmentar-ne la vida útil i preservar-ne  les propietats nutritives. Per assolir Aquests  objectius, es fan servir Procediments diversos:


Refrigeració: Els aliments son sotmesos a temperaturas ente 0cº i 6º, perque disminueix L’activitat dels gèrmens i els enzims que hi haguí.


Congelació:  es mantenen a temperaturas per sota de -18ºc I aixi s’aturen les accions microbiana i enzimáticaEsterilització L’aliment s’escalfa per sobre de 110ºc per destruí-ne  els gèrmens i les espores. S‘utilitza en les Conserves  enllaunades. El mètode UHT, Utilitzat per la llet, eleva la temperatura a 150ºc i la manté durant uns Segons.


Pasteurització: S’sescalfa a una temperatura entre 60ºc i 80ºc durant uns minuts. No es Disminueixen tots els gèrmens i, per això, l’aliment es conserva nomès durant Uns quants dies  i al frigorífic.


Us d’additius : són substancies que impedeixen la proliferació de baceris i milloren la Conservació de l’aliment o les seves característiques d’olor, sabor, color i Textura. La majoria dels aliments envasats contenen additius.L’obesitat es L’augment excesiu de la quantitat de greix corporal a causa de la ingestió de Nutrients que proporcionen mes calories de les que consumeixen. L’obesitat es Un factor de risc que pot desencadenar altres malalties.


Les Operacions cirurgiques són mes perilloses en els obesos a causa de la Hipertensió, de la insuficiencia respiratoria i de la dificultat que comporta La capa de greix.


Anorexia Nerviosa i bulímia:Lanorexia Nerviosa es una malaltia molt greu estesa entre els adolescents, sobretot en Les dones. Es caracteritza per la recerca obsesiva de la primesa.


Els símptomes De lanorèxianerviosa son el rebuig dels aliments i la pràctica exagerada D’exercici físic. Els resultats son una gran pèrduda de pes, irregukaritats en La menstruació, desnutrició, i altres transtorns. Les persones que pateixen la Malaltia tenen una imatge distorsionada de si mateixes: creuen que son obeses Malgrat que son molt primes,aquesta malaltia pot portar a la mort.Bulímia: Es caracteritza per una ingestióndesmesurada de menjar. Per evitar l’augment d Epes, es recorre a provocar el vomit després de menjar i pendre productes Aprimadors sense control. Va associada a la inestabilitat emocional, la baixa Autoestima, i la tendencia a la depressió

Entradas relacionadas: