El naixement de Catalunya guifre i borrell

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,17 KB

 

TEMA 9 Europa A L’ÈPOCA FEUDAL

Les caracterisitiques de l’any 1000 (canvi de mil·lenni)

-Importancia a la religió, impotencia, ignorancia i época del terror (càstic del diable)

Víkings

Van envair Europa entre els segles VIII i XI i provenien del món escandiu. Rebien un altre nom, normands, homes del nord. Es dedicaven a la pirateria, als saquejos i a sembrar el terror a les zones costaneres. Èric el Roig era un víkings famós. Van descobrir Grenlàndia. Els cascos de guerra eren de ferro, durs i amb un antifas incluit. DRAKARS: embarcacions del víkings amb les ales vermelles i blanques (ratlles), eren les mñes famoses.

CROADES:

Expedicions militars per combatre l’Islam i conquerir  Terra Santa. Reben aquest nom perquè portaven una creu  l’armadura i a la vestimenta.

-conseqüències econòmiques: connexió comercial entre el món occidental i l’oriental d’Europa.

-conseqüències polítiques: afebliment de l’Imperi Bizantí

-conseqüències culturals i religioses: distanciament entre els cristians i els musulmans (extremisme religiós)

COMTATS CATALANS:

Marca Hispànica: territori a banda i banda dels pirineus.

Catalunya vella la formaven els territoris englobats dins el riu Ebre, el seu afuent Cardaner i al serra del montsec.

GUIFRÉ EL PILÓS I EL CASAL DE Barcelona

Guifre el pilós: un comte d’origen occità que va ser envestit rei de diferents comtats catalans.

Llegenda de les 4 barres: el moribund Guifré va rebre de mans del rei franc Carles el Calb, l’escut per al seu llindatge. Aquest pintar amb la sang del Guifré 4 barres en un escut daurat.

INDEPENDÈNCIA DLE COMTATS CATALANS (987)

Borrell II i Al-Mansur: Al-Mansur va organitzar una sèrie de ràtzies contra els regnes cristians de la península. Els saquejos van arribar a Barcelona i va ser arrasada. Gran part dels habitants van ser fets presoners per ser venuts com a esclaus.
Borrell va demanar ajuda al seu senyor feudal i aquest no hi va acudir. Això va suposar un trencament del pacte entre ells dos i Catalunya es va considerar independent de França.

Ramón Berenguer IV i Peronella: Interessats per els afers religiosos, Peronella de 2 anys (princesa d’Aragó) va ser compromesa en matrimoni amb Ramón Berenguer IV, compte de Barcelona (20 anys).

Uníó dels dos regnes (corona d’Aragó)

Catalunya NOVA

Va ser la conquesta dels regnes taifes de Lleida i Tortosa que van passar a ser comtats catalans. El feudalisme no tenia gaire força. Hi havia més pagesos llliure i les autoritats havien estimulat el poblament de noves conquestes atorgant cartes de població i franquísia.

OCCITÀNIA

(sud de França i la Vall d’Aran)

BATALLA DE MURET: El papa Innocènci va declarar una croada contra els reis de França. El noble encarregat de dur-la a terme, Simó de Montfort, va reprimir amb duresa les terres occitanies, el fet que va provocar que els comtes occitants demanessin ajuda al seu vassal, Pere el Catòlic. Aquest tenia 2 opcions:

-si obeïa al Papa no cumplia els seus deures envers els vassalls.

-si ajudava als vassalls desafiava la paraula del Papa.

Va optar per socórer-los i es va crear la Batalla Muret i li va costar la vida. També va suposar una fi de la influencia catalana sobre Occitania, que va començar a passar a gravitar sobre França.

PRINCIPALS REGNES PENINSULARS S.XIII

-Provença, Llenguadoc, Casal de Barcelona, Aragó, Pallars, Bearn.

CAMÍ DE SANT Jaume O SANTIAGO

Itinerari que, durant l’Edat Mitjana, seguien alguns pelegrins per anar a la ciutat de Santiago de Compostel·la.

Va suposar un augment de influències europees en l’art ROMànic, els intercanvis comercials i una font de difució de la cultura

Entradas relacionadas: