Museu Guggenheim

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,99 KB

 

COMENTARI: MUSEU GUGGENHEIM DE Bilbao – GEHRY

Dades Bàsiques

Identificació


Construcció civil amb el nom de Museu Guggenheim de Bilbao situada a Bilbao, Espanya.

Autor


Frank Owen Gehry (Toronto 1929) es caracteritza per l'ús de Materials inusuals, pel seu esperit anticlàssic, per la utilització D'unes estructures gairebé orgàniques, pel gust per l'asimetria i Per l'intent de crear en l'edifici les caraterístiques físiques i Culturals del medi on el construeix.

Cronologia


1993 – 1997

Anàlisi Formal

Planta-espai


Els espais que formen l'edifici tenen dues formes diferents: Ortogonal, amb recobriment de pedra calcària, i cora, amb Recobriment de làmines de titani de 0'3mm.

Materials constructius i sistema Constructiu


Formigó armat, Acer, vidre, predra calcària d'Andalusia, maons i llàmines de Titani amb tècniques i materials nous.

Elements de suport


El museu destaca per una espectacular estructura d'acer i formigó Armat en forma d'ossada amb grans pilars visibles a l'eix central de La construcció. L'edifici es compon d'uns espais interconnectats que Es combinen amb murs cortina de vidre. Aquests murs separen els Espais principals, els doten de transparència i perspectiva i Aporten una sensació d'unitat a tot el conjunt.

Elements sostinguts


La claraboia està situada a la cúpula metàl·lica que tanca, per La part superior, el museu i els murs de vidre que el formen.

Il·luminació


Els murs de vidre estan reforçats per una estructura d'acer, per a Que sigui més resistent, i han rebut un tractament especial perquè Filtrin la llum natural de tal manera que no pugui perjudicar les Obres d'art. A més, el museu està il·luminat per una claraboia amb Forma de flor.

Espai exterior


Volums: volums independents que es connecten a través d'un atri Menys els nivells superiors que es connecten a través de Passadissos. Façana: s'hi accedeix a través d'unes escales Descendents que solucionen el problema de la diferència de nivell Entre la ria i l'Eixample urbà i, al mateix temps, eviten que superi L'alçària dels edificis propers. Urbanisme: amb l'edifici es Pretenia potenciar l'àrea metropolitana de Bilbao i convertir-la en El nucli de referència de l'eix atlàntic.

Anàlisi Estilística i significació de la construcció

Elements propis de l'estil


Obliqüitat, precarietat, manca d'harmonia en la combinació de Formes i materials, irregularitat, formes incoherents que desafien Les lleis de la gravetat.

Relació entre la forma i la Funció


En aquesta obra la Forma exterior no respon a les necessitats internes, és a dir, els Jocs formals de l'edifici només acompleixen la funció de cridar L'atenció al públic. És el resultat de la confluència D'interessos del Govern del País Basc i la Fundació Solomon R. Guggenheim. La finalitat del projecte era la remodelació urbana i L'impuls del sector terciari en una àrea castigada per la crisi dels Anys vuitanta. Així, al mateix temps que es creava una oferta Cultural de notable importància, neixia un focus d'atracció Turística que havia de porporcionar ingressos procedents de L'exterior.

Elements simbòlics


Exteriorment té aspecte de proa, cosa que dóna a l'edifici una Forma de vaixell com a homenatge a la ciutat portuària on s'ha Construït. Pel que fa als materials, va voler evidenciar-hi la Força, la independència i la tradició industrial del País Basc.

Relació de l'obra amb l'època


A finals del Segle XX l'escena internacional estava tenint importants Canvis, com la caiguda del mur de Berlín o la desaparició de L'URSS.

Transcendència De l'obra


Entradas relacionadas: