El moviment obrer. Els inicis del catalanisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,83 KB

 

1.La guerra del Marroc. El Cop d'Estat de Primo de Rivera

El Marroc

Després de la pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines, l'any 1898, Espanya va orientar la seva expansió colonial cap al Nord del Marroc. En la conferència d'Algesires (1906), França i Espanya S'havien repartit El Marroc. França es quedà el territori més gran, a l'oest i Al sud, mentre que Espanya es reservava una franja al nord, el Rif, Ifni i Tarfaya.

Des de 1912, Espanya va efectuar una lenta, Dificultosa i costosa ocupació militar de la zona i va arribar a tenir uns 250.000 soldats al Marroc.

Annual 

Es va iniciar una campanya per ampliar el Territori ocupat. Això va provocar l'enfrontament, Ibn Abde el-Krim, que es va Revoltar i va proclamar la guerra santa contra els espanyols i els francesos. El general Silvestre, va avançar fins al cor del Rif. Van haver de fer una Maniobra de retirada a Annual (1921), Abd el-Krim, que comptava amb un Veritable exèrcit, va proclamar l'Emirat del Rif. El desastre militar d'Annual Va crear un clima comparable al provocat per la crisi de 1898.

Alhucemas

En canvi de la situació es va produir quan Abd El-Krim va atacar la zona francesa del Marroc, i França i Espanya van acordar Una actuació militar coordinada. El Setembre de 1925 van efectuar el Desembarcament d'Alhucemas que va permetre trencar les línies enemigues, Derrotar les forces d'Abd el-Krim. Aquest es va lliurar als francesos.

2.La dictadura

El Cop d'Estat

El 12 de Setembre de 1923, Miguel Primo de Rivera, Va dur a terme un Cop d'Estat i va suspendre el règim constitucional. Això Comportava la fi del sistema polític de la Restauració i l'inici de la primera Dictadura militar espanyola del Segle XX.

Les causes del Cop d'Estat són: d'una banda, les Relacions socials entre empresaris i treballadors eren cada cop més tenses. El moviment obrer s'havia radicalitzat i les vagues eren freqüents. Els successius Governs es van mostrar incapaços d'afrontar els problemes, i el mateix règim Polític estava totalment desprestigiat. Republicans i socialistes tenien cada Vegada més ressò en l'opinió pública, mentre que els catalanistes augmentaven Les demandes d'autonomia i qüestionaven l'estructura de l'estat. D'altra banda, L'exèrcit volia recuperar el prestigi perdut. Les investigacions per tal de Depurar responsabilitats en les decisions militars que van portar a la derrota Apuntaven cap al mateix rei.

El monarca, l'exèrcit, la burgesia i els sectors Conservadors de la societat van donar suport al Cop d'Estat. Alfons XIII va Nomenar Primo de Rivera president del govern, i aquest va constituir un Executiu format exclusivament per generals: el Directori Militar.

L'actuació política de Primo de Rivera

L'any 1924, Primo de Rivera va crear una nova Força política, la Uníón Patriótica, a la qual van adherir molts asociados dels Ajuntaments i bona part de les oligarquies locals de l'antic caciquisme. No es Van tornar a convocar eleccions i Primo de Rivera va aprofitar l'èxit del Marroc per continuar en el poder, tot mantenint l'estat d'excepció.

Primo de Rivera va fer una política anticatalana. Va designar Alfons Sala, de la Uníón Monarquia Nacional, president de la Mancomunitat de Catalunya. Es va prohibir la senyera i l'ús públic de la Llengua catalana. Finalment, es va clausurar el camp del Barça i es van Suspendre les activitats d'aquest club durant sis mesos perquè el públic havia Xiulat l'himne espanyol.

La política econòmica i social

Els primers anys van coincidir amb una època D'expansió econòmica. El nou règim va fer una política de dirigisme econòmic, Caracteritzada per l'intervencionisme de l'Estat i el monopolisme.

L'Estat va fomentar la construcció d'obres Públiques. També es van construir 5.000 noves escoles. Es van subvencionar Empreses ferroviàries, navilieres i mineres no prou rendibles. Es van construir També grans monopolis: el 1924, es va cedir el monopoli dels telèfons a L'empresa nord americana International Telephone and Telegraph (ITT), que va Establir la Compañia Telefónica Nacional de España, i el 1927 la importació, Refinació, distribució i venda de petroli a la Compañia Arrendataria del Monopolio de Petróleos (CAMPSA).

Pel que fa als intercanvis comercials amb L'exterior, es va seguir una política proteccionista, per tal de beneficiar les Empreses espanyoles, augmentant les tarifes dels aranzels que gravaven les Importacions.

Quant a la política social, es va combinar la Repressió del moviment obrer amb un cert paternalisme social. L'Estat va Intervenir en les relacions laborals. Es van constituir els comitès paritaris, Per tal de reglamentar aspectes com els salaris i les condicions de treball, Amb la finalitat de controlar els conflictes laborals i evitar les vagues.

Entradas relacionadas: