Els mètodes de desinfecció i d’esterilització més utilitzats en les clíniques odontològiques
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,12 KB
Tweet |
Higiene, desinfecció i esterilització al laboratori:
Les mesures de higiene i desinfecció han de ser molt exigents i estrictes. Cal fer-li processos d’esterilització per evitar la propagació de microorganismes
Eliminar restes sòlides, si n´hi ha amb ajuda d’un paper o una espàtula.
Netejar bé el material amb aigua i sabó i amb ajuda d’una escombreta.
S’esbandeix amb aigua destil·lada.
Finalment, s’asseca cap per avall sobre paper de filtre, en un escorredor o estufa.
En cas de que amb aquests passos no s’elimini totalment les restes de brutícia, es poden fer servir dissolucions diluïdes d’àcid clorhídric ( ) o àcid nítric ( ), aigua règia (mescla dels dos anteriors). Són mescles perilloses i per tant, les haurem de manipular amb molta cura.
Llocs on tenir especial higiene:
Cuina- fems, lapost de tallar, coberts i plats.
Bany- lavabo, aixetes i vàter.
Mètodes d’esterilització:
Calor: els microorganismes es destrueixen amb calor.
Calor seca: es fa en estufes, temp. 170-180 ºC durant dues hores. També es pot fer per calcinació directa sobre una flama, o per incineració per eliminar residus contaminants.
Calor humida: + eficaç que la calor seca, Se sol fer en un equip anomenat autoclau i és un procediment comú en tot l’àmbit de la sanitat.
Radiació: s’exposen els materials a radiacions amb més o menys energia i alt poder de penetració en la matèria, que produeix la destrucció de microorganismes. ç
Filtració: mètode usat per a l’esterilització de líquids o gasos. No es destrueixen però es retiren del medi que es vol fer servir.
Productes químics: s’empren diversos productes capaços d’eliminar els microorganismes de manera molt eficient, però són molt tòxics i perillosos.
Higiene en activitats de imatge personal:
Respalls, pintes, tisores, tovalloles. Sobretot s’ha de destil·lar per els polls.
Ciència i tecnologia en la indústria agroalimentària:
L’agricultura i la ramaderia, base de la indústria agroalimentària, són dos factors prioritaris que interessa aplicar avenços científics i tècnics.
Aplicacions en l’agricultura:
Es fa servir maquinària agrícola com ara tractors, recol·lectores, desgranadores, talladores, etc.
L’ús de plaguicides i herbicides (augmenta la supervivència de les plantes enfront de plagues).
Els fertilitzants restableixen els nutrients del sòl i en milloren la productivitat.
Les llavors híbrides s’obtenen mitjançant l’encreuament entre dues varietats diferents.