Metode socràtic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,72 KB

 

Heraclit s’interesa per la physis; la physis, es un canvi, tot flueix, una de les seves qüestions es: ¿quina es la Raó ultima del canvi? Heraclit afirma que tot neix de la lluita; 1-Tot el que puja baixa, 2- D’allò que mor, sorgeix vida. Aquets exemples son una guerra entre contraris, que formen una teniso entre oposants, i a causa d’axiò es necessiten els dos per entendre-ho. característiques: 1-

Es produeix moviment

2- Hi ha una llei univversal, un logos que ho governa tot. Per entendre la causa darrere dels fenòmens, cal entendre el que s’amaga i veure més enllà de les apariències.
3- Tot es mou, res repon/ No es pot entrar 2 vegades en el mateix riu, amb aquest exemples, s’entén pq es mou i per que canvia tot.     4- Els oposats, no s’exclouen ni s’eliminen entre si, les coses són el que són per oposició a altres coses, ex: alt, no sabríem que es ser alt sense el terme baix. L’arqé és el foc, totes les coses es converteixen en foc i el foc es converteix en totes les coses. El foc representa l’etern fluir de les coses, “la flama sempre s’agita, com totes les coses, que mai están quietes.” El foc, també simbolitza la guerra generadora d’harmonia, ja que tot acaba consumint-se en el foc primogeni, per tornar a renàixer.


Sòcrates:


1- creu que mitjançant la raó, l’home té la capacitat d’arribar a la veritat absoluta. 2- Creu que els textos estan morts, per això considera que el diàleg es la forma adequada de pensar, mentres que Plató escriu dialegs per explicar la seva filosofía a partir de preguntes als altres fins portar-los al dubte. Per Sòcrates, el diàleg és una paraula viva i per això no escriu textos. Característiques: 1- Filosofa sobre l’ésser per la seva naturalesa i la seva finalitat. 2- La màxima aspiració de sòcrates, era tenir cura de l’ànima; la filosofia ens ajuda a perfecionar-nos. 3- Virtut (Areté) es allo que fa que una cosa sigui bona i perfecta. Activitat que porta a la perfecció, que porta al desenvolupament del veritable ésser.
La virtut té a veure amb la perfecció de l’ànima. La virtut ens permet practicar el coneixement i el bé, Sócrates filósòfa per orientar moralment els seus contemporanis. Hi han 2 individus: els concrets: que son imperfectes i canviants i formen el coneixement sensible i els individus universals: que son constants e immutales, que donen lloc al coneixement racional. El mètode socràtic, està format per 1-l’ironia: pregunta sobre un assumpte fins obligar als interlocutors a reconèixer la seva ignorància sobre el tema. 2- Maièntica; que intenta que l’interlocutor trobi per si mateix la definició concreta. No sempre es soluciona el problema discutit ens deixa en dubte. Quan reconeixem la nostra ignorància, començem el camí cap al coneixement; per tant el mètode socràtic, consisteix en exemples particulars-definicions universals.

Entradas relacionadas: