La ment no pot produir idees espontàniament idees simples i complexes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB

TEMA 1: ORIGEN I CONSTITUCIÓ DEL CONEIXEMENT (I): L'ORIGEN DE LES IDEES I L'ANTIINNATISME DE LOCKE; LES IDEES SIMPLES [UNITAT 3 - John Locke, pp. 2-4]:


1.1. L’origen i la constitució del coneixement


En La seva obra Assaig Sobre l’enteniment humà (1690) Fa un estudi del funcionament (com és possible conèixer), les Possibilitats i els límits de l’enteniment humà (què és Possible conèixer).


  • Quin és l’origen de les Nostres idees?: la negació de les idees innates:


  1. L'origen de totes Les nostres idees rau en l’experiència i aquesta Deriva de la sensació.

  2. La ment, En néixer, és com un full En blanc (tabula Rasa) que, a Poc a poc, es va omplint amb les dades Dels sentits.

Per Tant, totes les Nostres idees provenen De l’experiència i no Existeixen les idees innates.


  • Puntualitzacions:


  • Negar les idees innates no és el Mateix que mantenir que «només» l'experiència, sense l'«auxili De la raó», és suficient per adquirir el coneixement.

  • Allò que més S'apropa a les idees Innates són Els prejudicis que, des de L’edat més tendra, adquirim els éssers humans. Aquests Prejudicis poden ser de grup, raça, religiosos o polítics.


  • Arguments a favor de les idees Innates i respostes de Locke:


  1. - «Hi ha, en L'enteniment, certs principis Innats i nocions primàries, Com impreses en La ment, que l'ànima rep amb El seu ser

- Resposta: Els éssers humans utilitzant Només les seves facultats naturals poden Assolir tot el Coneixement que Posseeixen i arribar A la certesa sense Tals nocions o principis innats.

  1. - «Són acceptades Universalment per La humanitat i formen Part de l'ànima d’una manera tan necessària i Tan real com les facultats inherents.»

- Resposta:
No hi ha cap principi al qual Tota la humanitat doni un assentiment Universal
; a Més, no estan impreses naturalment en l'ànima perquè les Desconeixen els nens, les persones sense una formació filósòfica o Amb les seves capacitats intel·lectuals minvades.

Entradas relacionadas: