Quins mecanismes van fer que la crisi borsària americana es convertís en una crisi generalitzada i mundial?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,26 KB

 

11. Antisemitisme

L'antisemitisme és aquell sistema o postura de total rebuig cap a les persones que posseeixen ascendència, religió o nacionalitat jueva, és a dir, és aquell comportament hostil cap als jueus només per ser jueus. També fa referència al moviment de tipus polític que s'oposa al predomini social i econòmic de l'estirp jueva.Va ser específicament en l'any 1879, que el periodista alemany Wilhelm Marr va originar el terme antisemitisme, denotant l'odi dels Jueus.

12. Autarquia económica

És un sistema econòmic que tanca les fronteres d'un país davant de qualsevol influència externa. Aquest país autàrquic no importa ni exporta productes de l'exterior.Autoarquia és sinònim d’autosuficiència. És a dir, un territori autàrquic, no realitza cap tipus d’intercanvi comercial amb l’exterior, només consumeix internament tot el que produeix per ell mateix. És el que va passar en el cas de l’Alemanya nazi o el franquisme. *

13. Lebensraum o teoría de l’espai vital

Lebensraum (espai vital) va ser un terme empleat per Alemanya per justificar el seu expansionisme, ja que tots deien que el territori alemany era molt petit per resguardar i alimentar a tota la població que poseïen. També, al utilitzar com a referencia el creixement demogràfic continuu del mateix, el govern va considerar que el creixement geogràfic del seu país era molt important per a la supervivència.

14. Gulags

Gulag, en català, vol dir Direcció General de Camps de Treball. Era una branca del NKVD (Comissariat del poble per assumptes interns)que dirigía el sistema penal de camps de treball forçats dirigits per la policía de la Uníó Soviètica.


15. Estalinisme

L’estalinisme va ser una ideologia i pràctica política propugnada per Stalin. Aquest govern va ser de caràcter dictatorial i va governar la URSS entre els anys 1927 i 1953. Aquest període es va iniciar 3 anys abans amb la mort de Lenin (1924).


16. Pau de Brest- Litovsk

Tractat signat a Brest (Bielorússia) el 1918, entre Alemanya, Àustria-Hongria, Bulgària i Turquia i el primer govern bolxevic rus, el qual renunciava els territoris de Polònia, Estònia, Letònia i Lituània, admetia la independència d’Ucraïna i Finlàndia i s’obligava a pagar una indemnització.

Fou anul·lat amb l’armistici dels aliats (1918) i el tractat de Versalles (1919)



17. Autocràcia tsarista

És un règim polític on el Tsar (rei) governa amb e poder absolut ajudat per dos instruments: l'Esglèsia i l'Exèrcit.

18. Lenin

Lennin va ser el líder marxista rus que va encapçalar la Revolució d’Octubre de 1917, que va instaurar una dictadura socialista a Rússia i va retirar a aquest país de la primera Guerra Mundial l’any 2018.


19. Stalin

Després de la mort de Lenin, es va obrir una lluita per al seu successor. El debat estava entre les postures més “d’esquerres” per Trotski  i els sectors partidaris d’una revolució més lenta i de la NEP. Els primer quatre anys Stalin va anar conseguint un paper clau dins del partit comunista i va aconseguir liquidar a tots els seus adversaris. (1927 → Trotski i altres líders carismàtics de la revolució són expulsats del partit). A finals de 1928, Stalin va anar concentrant tot el poder central i del partit i va constituir un règim dicatorial amb un estat centralista i autoritàri. S’iniciava l’era Stalin.


PREGUNTES LLARGUES

1. Quina és la situació dels EEUU i d’Alemanya als anys 20? Quines causes econòmiques i polítiques van contribuir a la crisi dels anys 20 i 30?
Els EEUU eren la primera potència mundial econòmica i financera, i van arribar a acumular la meitat de l’or mundial. La 1ª GM els hi va millorar la situació econòmica perquè va vendre molts productes als països aliats europeus, per tant, van augmentar la producció, el consum i la borsa. Això porta a una prosperitat americana, i de l’arribada massiva d’immigrants atrets per aquesta prosperitat. Comença el “model del vida americà”, que es basava en el consum. Per culpa d’aquest model, el creixement incontrolat de la producció i l’auge de l’especulació financera el 1929 van caure en bancarrota.


3. Què caracteritza el sistema econòmic capitalista? Com es va passar d’una crisi borsària a una crisi econòmica mundial?
Es va passar d’una crisi borsària a una crisi econòmica mundial perquè els països europeus demanaven crèdits als EEUU per a la seva recontrucció i però aquest sofreix una crisis de spbreproducció i cau la borsa. Els bancs s’arruinen i retiren els crèdits i tanquen les empreses. Això provoca un enfonsament de les economies europees i deixen de comprar a l’exterior i es crea una CRISIS MUNDIAL.


4. Quines característiques tenia Itàlia al principi dels anys 20? Com aconsegueix el poder Mussolini? Quines característiques té el feixisme italià? I Quins símbols va usar?
Itàlia a principi dels anys 20 era el primer exemple d’un país europeu amb un sistema parlamentari democratic. Per culpa de les conseqüències de la Gran Guerra van començar a sorgir idees polítiques nacionalistes i autoritàries.

Itàlia pateix una crisis a la post guerra per diverses raons:


Malestar pels acords de Pau

Problemes econòmics

Creixement anarquisme i comunisme

Sistema democràtic es debilita


5. Com va arribar Hitler al poder? Quina situació era la d’Alemanya als anys 30?

Alemanya en aquell moment estava en plena hiperinflació. Augment de l’atur i dels preus, producció agrícola i industrial insuficient, pressió pels pagaments dels deutes, etc. El record d’una guerra perduda 15 anys abans encara estava fresc en la ment de molts, i no confiaven en el govern que hi havia actualment, la República de Weimar. Quan va sorgir el partit nazi que proposava canvis, el sentiment d’humilació, injustícia i revenja dels alemanys per la situació en la que es trobaven per culpa del tractat de Versalles i la guerra van afavorir el discurs populista de Hitler, que prometia una Alemanya poderosa i gran, oferir treball i millorar la situació en general. Va arribar democràticament al poder el 1933 com a canciller.



6. Per què el nazisme és un règim totalitari? Perquè no existia divisió de poders, i s’imposen els ideals del govern a la població. Era un règim totalitari perquè conservaven el poder a travès de la policia secreta, la propaganda, el control dels mitjans de comunicació, la regulació o la restricció de la llibertat de premsa.

7. Per què l’Estat soviètic va ser un règim totalitari? Quines diferències tenia respecte Alemanya o Itàlia?
Fou un règim totalitari perquè van dissoldre l’assamblea i van suprimir els altres partits polítics. Van utilitzar una duríssima repressió (tenia gulags a Sibèria en condicions extremes on enviava els opositors al règim) i la policia secreta (liquidaven als contraris al règim) per mantenir-se al poder.

Diferències: Stalin sempre es presentarà a la premsa com a pare de la pàtria, la seva imatge era afable i pacífica. No hi havia proprietat privada i la ideologia era comunista.


8. Quines mesures econòmiques va impulsar Stalin per fer de la URSS una potencia económica?

Abans de les mesures de Stalin l’economia era de base agrària i els guanys estaven mal repartits. Però amb la difusió de les idees marxistes van anar a l’arrel de la desigualtat i van abolir la proprietat privada. El govern de la URSS va impulsar l’economia col·lectivitzada i l’impuls de la industria pesada, i es van convertir en una potència.

Entradas relacionadas: