El marxisme curarà els malalts frida kahlo

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,84 KB

 


EL MARXISME CURARA ELS MALALTS-1954 ( Frida Kalho


Localització: Museu Frida Kalho (Mèxic)Context històric


II avantguardes, després del
II Guerra Mundial i la Guerra Freda, el món estava dividit en dos blocs; el bloc  comunista i el capitalista.


La vida de l’artista marca profundament la seva obra ja que arrel d’un accident d’autobús que li va afectar a la columna, li van haver de fer 32 operacions. Degut això, va haver de portar cotilla per sempre. Els últims anys va tenir molt de dolor, havia de prendre morfina, també va tenir avortaments i es va casar amb un muralista Mèxicà i la va influir en la seva obra. Frida normalment feia autoretrats envoltats de símbols. Pinta de manera autodidacta. Ella és comunista. Anàlisi formal


Tècnica: Oli sobre Tela


És un autoretrat de l’ artista envoltat de simbologia.Hi ha força equilibri però predomina el color per sobre del dibuix, sobretot en les obres del final de la seva vida ( augment del dolor). Els colors són forts i intensos i, hi ha un predomini dels càlids (vermellosos i ataronjats) i també dels neutres (negre i blanc). A la zona del cel predominen els colors freds. A la part esquerra hi han colors més suaus (coses bones que a la part dreta).


Pinzellada ràpida, lliure, allargada. Al final de la seva obra la pinzellada és poc detallista. Composició força simètrica i oberta viem a una Frida al centre. El costat dret és més negatiu i l’esquerra més positiu. Per altra banda, el paisatge està dividit entre el cel i la terra.La part de baix és mes gran que la de dalt (cel). Ella forma un triangle i les crosses un altred’invertit.


No hi ha perspectiva, però entre les crosses, els colors i les mans es crea certa profunditat
.No hi ha massa tractament de la llum
. Es produeix un joc entre la zona més fosca i la zona més clara però no hi ha clarobscurs.Moviment poc exagerat  aportant dinamisme les crosses que cauen i les mans que l’acullen.Podem veure com expressa el seu món interior (la seva malaltia i la seva ideologia).


Anàlisi estilístic:Està associada al Surrealisme perquè expressa el seu món interior però ella diu que no perquè no pinta els seus somnis, sinó la seva realitat.Ella mateixa pinta les seves idees, els seus problemes. Utilitza elements del Mèxic (cultura indígena).


Funció i significatEs representa a ella  que s’allibera del dolor gràcies a la ideologia marxista. Porta una cotilla que li aguanta l’esquena (obra final de la vida, ha de prendre morfina per dolor i finalment li han d’amputar una cama per una gangrena).A la part esquerra hi ha la part positiva. (bola del món amb els països comunistes en vermell i de la bola en surt un colom, símbol de la Pau). Hi han rius blaus, els colors són més suaus i agradables.A la part dreta, part amenaçada pel capitalisme i la destrucció, hi ha una bomba atòmica on hi ha rius de sang sortint. Predomini del vermell. També hi apareix una àguila,amb el cap de l’oncle Sam (símbol de l’Amèrica capitalista) i en Marx que l’escanya. També hi apareix el llibre vermell a la seva mà que representa el comunisme. Les mans del comunisme l’aguanten a ella i per això deixa anar les crosses.


Funció terapèutica ja que ella es refugia a la pintura i propagandística a favor del comunisme
Entradas relacionadas: