Maneres de coneixer l'anima

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,47 KB

 

TEORIA DEL CONEIXEMENT (epistemologia)

Coneixem les les idees a través de:

Reminiscència(anamnesis) ---Teoria de l’ànima que ens demostra que podem coneixer.Es una visió antropològica dualista ( cos i ànima) Per plató l’ànima ha caigut d’un món que li és propi a un cos. En aquesta caiguda, l¡ànima ha vist el món de les idees però ha ha oblidat.

Dialèctica---  Completa la teroia de la reminiscència. És un proces ascendent pq ens porta delmón sensible al d les idees. A cada grau ontològic li correspón un element epistemológic.Busca el que tenen en comú els objectes sensibles per arribar a cada idea particular i finalment a la idea de bé. Es fa a partir de la raó i no dels sentits.
Plató diu que també hi ha una dialèctica descendent de les idees a les coses. A través del diàleg veiem q tenen en comú els objectes del món sensible. Conèixer és distingir les coses bones de la idea de bé. Plató pesa q hi ha una força  ens fa passar ‘allò concret a alló abstracte. L’amor es la força necessària per aquest canvi ascedent.

Dsiciplina propadèutica-- Ens juda al coneixamtn d’una altre disciplina.


TEORIA DE L’ÀNIMA ( psyche) (psicologia)

Concepció antroplogica dualista

1- Psyche( ànima) --- simple, unitària, indivisible, eterna, immutabe

2- Soma (cos)--- Divisible,no es diví, mortal, mutable. Es la pressó de l’ànima

Divisió tripartida de l’ànma:

·Racional -- part immortal (logos/ nous) : fa q siguem alló que som. Lató la situa al cervell, i ens proprocina el pensament racional. S’han de dedicar a governar.

·Irasible-- part mortal ( thymós) : ens proporciona les passions nobles, i s’han de didicar  protegir la ciutat. La situa al pit.

· Apetitiva -- par moral  (epithymia) : font de les passions innobles. Estan vinculades a tot alló q té a veure a satisfer els plaers del cos, i s’han de dedicar a produir per la ciutat, se situen a l’abdomen.

Tots tenim les 3 parts del’ànma per només 1 desenvolupada.Mite: racional-or

                                                                                                         irasible- plata

                                                                                                         apetitiva-
Bronze


2n Mite per teoria ànima-- auriga;

racional--a Autiga porta als 2 cavalls

irasible--Blanc fàcil de portar

Apetitiva--negre difícil de portar

Hi ha amonia en l’ànima quan van alhora guiat per qui els porta


3r Mite-- Er

Un militar que es deia Er va morir i el seu cos no es descomponia, al cap de 10 dies va resussitar. En aquests 10 dies va eure el nostre destí, el judici de l’ànima. Les ànimes tenen càstigs i tenen la possibilitat d’escollir la següent vida. Sóm resposbales d’allò q escollim , per tant l’educciño es imporant.


conclusión: 1.Intenció eposemologica--que la nostre anima sigui immortal ens permet conèixer les idees) 2. Intenció ètica-- la vida bona sembla que la tinguin aquekks que no són bons. Això ho vol solucionar amb la immortalitat de l’anima.Entradas relacionadas: