Maman louise bourgeois ficha tecnica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,52 KB

 

AUTOR: Louis Bourgeois
LOCALITZACIÓ:

Guggenheim

Bilbao
CRONOLOGÍA: 1999
CONTEXT HISTÓRIC:

Louise Bourgeois està considerada una de les artistes franceses més importants del Segle XX. Va assistir a diverses escoles d'art de París i va treballar a l'estudi de Ferdinand Léger. L'any 1938 es trasllada a Nova York amb el seu marit, Robert Goldwater -un historiador de l'art nord-americà conegut pel seu treball pioner en l'art primitiu- i, allà, abandona paulatinament la pintura per dedicar-se a l'escultura. El reconeixement de la crítica no li arriba fins l'any 1982, quan el MoMa de Nova York organitza una exposició retrospectiva. Louise Bourgeois es converteix en la primera dona en assolir aquesta fita.
ANÀLISI FORMAL:

Descripció


: és la figura d’una enorme aranya amb 8 grans  potes i un cos petit, la qual porta una gran bossa amb els ous de les cries.

Material


: Bronze, acer inoxidable i marbre.

Tècnica


: fossa i l’assamblatge.

Tipologia:


dempeus

Composició


: tancada ( perquè les potes s’arquejen cap a dintre com protegint els ous ) i bastant simètrica tot i que és una mica irregular.
Està feta per ser vista per tots costats. Predominen les línies corbes ( recorden a els arc apuntats de les catedrals gótiques ) i el cos es bastant arrodonit.
Hi ha contrast entre la fragilitat de les potes  i la postura amenaçant de l’aranya per tal de protegir els seus ous.  dóna sensació de protecció.
Sembla que estigui en un equilibri difícil.

Textura:


és una superfície rugosa, està formada per moltes plaques superposades.

Llum:


crea clarobscurs degut a la seva textura irregular. L’ombra que projecta la fa semblar bastant real.

Moviment:


predominen les línies corbes que produeixen sensació de moviment.
Lleugeresa.

Expressivitat:


en té molta ja que té un posat desafiador i en contrast molt maternal. Expressa l’interior de l’artista i està carretada de símbologia.

Estilexpresionista, perquè expressa la protecció de la mare cap els ous i també és simbolista perquè representa la mare de l’autora. També hi ha crítics que la consideren surrealista perquè expressa els seus traumes infantils, vivències i emocions més profundes

Antecedents i influències:


quan comença amb l’art té contacte amb el Surrealisme, l’expressionisme i amb l’art primitiu ja que el seu marits era historiador.
Se la relaciona amb Frida Kahlo.

Altres obres de l’autora


: altres escultures d’aranyes situades a diverses ciutats del món (Maman forma part de la sèrie d’escultures anomenada Spider)
FUNCIÓ I SIGNIFICAT:

Significat


: es un homenatge a la seva mare. Veu a les aranyes com una cosa positiva i ho relaciona amb la mare. La mare tenia un negoci de tapissos i això també l’ajuda a relacionar-la amb l’aranya.
Li fa un homenatge a la mare per un trauma infantil ja que el seu pare volia un nen i com que era una dona la menypreava, a part el pare tenia un afer amb l’institutriu, quan va morir la mare l’institutriu volía fer-li de mare.
També és diu que hi ha duplicitat entre la posició amenaçadora i protectora  de l’aranya així com amb la vida i la mort (la vida dels ous i la mort que es capaç de provocar l’aranya per protegir-los) ...Fragilitat però captura les seves preses....

Funcióestètica i decorativa, li encarreguen per decorar l’espai exterior del Museu Guggenheim de Bilbao, però també simbólica, expressiva i terapèutica ja que li serveix a l’autora  per reconstruir i alliberar-se dels seus records, emocions i traumes del passat.

Entradas relacionadas: