Mallorca al principi del segle xx

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB

 
3 Llorenç Villalonga
3.1 Mallorca al principi del segle XX
A Mallorca hi subsistia una classe social aristòcrata, a la qual pertanyia lautor, que havia restat al marge de les batzegades socials dels últims segles i conservava els seus privilegis. Dos fets importants van canviar aquest panorama: la Guerra Civil i la invasió de lilla per part del turisme.
3.2 Vida
Llorenç Villalonga(Palma 1897-1980) va estudiar medicina i es va especialitzar en psiquiatria. Abans del 36 publicà alguna novel·la i alguna peça teatral en castellà. La seva visió crítica de la vida de Mallorca despertà sovint sorolloses polèmiques, que li comportaven moltes enemistats. En esclatar la Guerra Civil es traslladà a Binissalem, despres mitificat com a Bearn a la seva obra. El 39 es traslladà de nou a Palma.
3.3Obra
Les novel·les fonamentals son Mort de dama i Bearn que marqeuen dues èpoques ben diferenciades de la història de Mallorca i la seva actitud davant aquesta història.
>>>


Mort de Dama: es va publicar el 1931. El personatge central, una vella senyora de laristocràcia anomenada Obdúlia, és un símbol: el dun món anacrònic i absurd, tocat de mort. Lagonia de la protagonista esdevé, de manera caricaturesca i sarcàstica, lagonia duna classe social sencera.
Villalonga ens presenta una sàtira contundent, a vegades despietada. Aquesta sàtira causà un gran escàndol a lilla, però a mes de la caricatura permanent dels personatges, hi mostra la seva traça a lhora de descriure la psicologia dels mateixos.
BearnAquesta novel·la de la qual es publicà primer la seva traducció al castellà (56) i després loriginal 5 anys mes tard. És lobra mes important de Llorenç. Al contrari que Mort de Dama, Bearn salça com una elegia magnífica daquest mateix món. És un tribut plàcid als senyors de laristocràcia que temps enrere havien dominat Mallorca.
El protagonista es don Toni, aristòcrata pràcticament arruïnat que viu a una possesió amb la seva dona. El llibre es divideix en dos, la recerca de la eterna joventut com Faust venent lànima al diable i la recerca de la immortalitat escrivint unes memòries. Això fa que la parella sapropi més i tornin a compartir la vida. Aquest retorn a lorigen personal dels personatges resta sàviament treballat a la novel·la i es manifesta amb cites de Proust, que van influenciar Llorenç Villalonga.

Entradas relacionadas: