La lluita per Madrid (juliol 1936-març1937)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,98 KB

 

FASES DE LA GUERRA


  • JULIOL 1936 - Novembre 1936

L’objectiu dels insurrectes és aconseguir Madrid. Així, el general
Franco travessa l’estret de Gibraltar des del
Marroc; el General Mola des de Navarra i el general Sanjurjo, agafa un avió a Portugal per anar a Espanya, que s’estrella. En poc temps Franco i Mola, se situen a les afores de Madrid.

Sorprenentment el poble de Madrid surt en massa a defensar la capital, impedint que els insurrectes entrin, cosa complicada perquè no tenen armes, i les demanen al Govern. El president Largo Caballero, que havia substituït a Casares Quiroga, els donarà als civils afiliats a algun partit del front popular, passant a ser milícia.


El general Rojo, encarregat de la defensa de Madrid, no sap el temps que podrà aguantar l’entrada dels insurrectes, encapçalats pel general Yagüe. Per això decideix traslladar el Govern a València, aprofitant l’arribada dels brigadistes.


  • Desembre 1936 - Octubre 1937

A principis d’aquesta fase se donen les primeres grans batalles de la guerra als voltants de Madrid. El febrer del 37, es dona la Batalla de Janama, que acaba per desgast dels dos bàndols. La següent batalla, el març del 37, la Batalla de Guadalajara la guanyaven els republicans.


Hi ha, pet tant, un canvi d’estratègia, ja que ha estat una derrota deshonrosa pels insurrectes i decideixen ocupar la zona cantàbrica. Demanen la Legió Condor Alemana, que l’Abril del 1937, bombardeja tota la ciutat de Guernika, amenaçant en seguir bombardejant les següents ciutats d’Est a Oest, fins que es rendeix la zona cantàbrica.  • Novembre 1937 - JUNY 1938

A aquests moments el bàndol d’insurrectes vol aconseguir arribar al Mediterrani, per aconseguir ports. Així, aquesta fase de la guerra les principals batalles es donen a Aragó. Els dos bàndols es rearmen: la República fa una segona compra d’armes i arriba una segona tanda de brigadistes; i l’altre bàndol demana molt més armament. Així, sa campanya d’Aragó i les batalles al voltant de Terol van ser fàcilment guanyades pels insurrectes, i en poc temps arriben al Mediterrani. Veient aquesta situació el govern es trasllada de València a Barcelona.  


  • JULIOL 1938 - Abril 1939

En aquesta fase sobretot les batalles es donen al voltant de l’Ebre, el que suposa sobretot un enfrontament encara més dur que fins ara. Aquestes batalles van ser molt cruentes cap al bàndol republicà. El Gener del 1939 es veu imminent la ocupació per part dels insurrectes a Catalunya i els del govern (Azaña, Lluís Companys i Negrín, nou cap d’Estat que substitueix a Largo Caballero), fugen a França.


Un mes més tard, des de França, Azaña es rendeix i França i Gran Bretanya accepten el general Franco com a Cap d’Estat d’Espanya. Quan Negrín però, torna a Espanya per intentar seguir amb sa guerra, però és pràcticament impossible i al final vol negociar amb Franco la Pau, demanant com a condició per la rendició que no hi hagi represàlies ni contra l’exèrcit Republicà ni contra la població civil. Franco es nega a qualsevol tipus de condició i exigeix una rendició total. Així, dia 28 de març del 1939 acaba la guerra, excepte a València, Alacant i Menorca que continuen fins dia 1 d’Abril.
Entradas relacionadas: