La lluita per Madrid (juliol 1936-març1937)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,28 KB

 
  • EVOLUCIÓ DEL CONFLICTE:

Primera etapa


: (juliol de 1936 al març del
1937)La Batalla de Madrid. El primer objectiu dels insurrectes era la presa de Madrid pq era la capital i el símbol de la república. Després de travessar l'estret, les tropes legionaris van aconseguir l'enllaç en la zona enfrentada després d'eliminar la resistència de Badajoz. Al Setembre Franco va ocupar Toledo i a la darreria d'Octubre ja era a les portes de Madrid.  La conquesta podia ser ràpida, per això el 29 d'Octubre el govern de la república va fer la mobilització general per salvar Madrid. Milers d'homes i dones van fortificar els accessos i neixien consignes com el ''no passaran''. 
El 6 de Novembre el govern republicà es va traslladar a València i va deixar Madrid presidida per Miaja i la defensa de la capital a mans del comandant Rojo. Tot i els atacs aeris dels insurrectes Madrid va resistir l'ofensiva gràcies a l'arribada de les Brigades Internacionals i la Columna Llibertat, una columna anarcosindicalista des de Bcn. La resistència de Madrid va tancar la fase de la guerra anomenada ''de columnes'' on les tropes staven per columnes de milícies. 
Fracassat l'intent d'entrar a la capital, els insurrectes van fer dues maniobres per aïllar Madrid i tallar les comunicacions amb València. La primera maniobra va provocar la Batalla del Jarama, en la qual els insurrectes van travessar el riu però van ser detinguts pels recublicans i no van aconseguir el seu objectiu. En la batalla de Guadalajara les tropes feixistes italianes aliades de Franco van patir una derrota davant l'exèrcit Popular de la República i aquesta va ser la primera victòria republ de gran ressò. 

Segona etapa:


(Abril al Novembre de 1937) Llavors Franco va decidir canviar l'estratègia de la guerra i abandonar l'atac de Madrid. La lluita la va traslladar al nord, a la franja cantàbrica i els fronts de combat es van anar desplaçant d'est a oest: Guipúscua, Biscaia.. El mes d'Abril es va produir el primer bombardeig aeri del món damunt una població, el de Guernica(Biscaia) i va ser realitzat pels italians i alemanys per ordre de Franco, i va provocar un gran nombre de víctimes. La ciutat de Bilbao va ser ocupada pels insurrectes per la seva superioritat en armament, aviació... La República va atacar Brunete i més tard Belchite per alleugerir la pressió militar al nord però no va poder evitar que les tropes de Franco entressin a Santanter i a Astúries i fés que tota la franja nord quedés en mans dels rebels.

Tercera etapa:


 (Desembre 1937 al Novembre de 1938) L'exèrcit republicà es va reorganitzar amb la creació de les Brigades Mixtes i capdavantava Vicente Rojo on es va proveir l'exèrcit de comandaments professionals. El nou exèrcit republicà va començar diverses ofensives però la més exitosa va ser a Terol , on es va fer una gran batalla i va portar l'ocupació de la ciutat fins al mes de febrer. Llavors l'exèrcit de Franco va començar la campanya d'Aragó i va arribar fins al Mediterrani. El territori republicà va quedar dividit en dues zones, una de les quals era Catalunya. Franco va continuar l'atac cap al sud i va combatre per Castelló i València capital de la república.

Quarta etapa:


(25 juliol al 15 de Gener) La batalla de l'Ebre ca ser una de les grans batalles de la guerra i l'ultim intent dels republicans per aturar les tropes franquistes, conseguir recuperar territori i unir les dues zones republicanes. Va començar el 25 juliol amb l'atac republicà entre Mequinensa i Amposta, una avançada cap al sub per part dels republicans els va portar a ocupar Gandesa i van aconseguir fer-se forts però Franco va enviar grans reforços i va aconseguir parar l'atac.Va haver un contraatac i a principis de Novembre l'exèrcit republicà es va replegar a l'altra part del riu mentre l'exèrcit de Franco ocupava tot el sud de Tgn i travessava l'Ebre. El 16 es va considerar acabada la batalla i va deixar l'exèrcit republicà greu. Franco va decidir engegar definitivament l'ofensiva contra Catalunya i Tgn ocupada 15 Gener i Barcelona el 26 sense resistència. La caiguda de Girona va significar la fugida cap a França de milers de refugiats entre ells membres importants del parlament i del govern amb Lluís companys i a començaments de febrer l'ocupació de Catalunya s'havia complert.
  • FI DE LA GUERRA  Al començament de març es va produir a Madrid una insurrecció contra el govern de la República dirigida pel coronel Casado on es va fer amb el control de Madrid  i es va crear una Junta de Defensa per negociar amb Franco la Pau però aquest no va acceptar i va obligar a llliurament de les armes. El 28 març tropes Franco entren a Madrid sense trobar resistència i els dies posteriors es va completar l'ocupació de la zona Mediterrània. L'1 d'Abril Franco va signar a Burgos el darrer parte de guerra i declarava la fi del conflicte i la seva victòria.
  • CONSEQ: víctimes, morts ferits mutilats.. Arrúïnar el país; infraestructures i comunicacions destruïdes, habitatges pels bombardejos, exonomia paralitzada.. Destruïr convivència; sistema democràtic substituït per dictadura feixista 40 anys.

Entradas relacionadas: