Literatura S. XV

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,4 KB

 
Edat Mitjana 1. La literatura trobadoresca: Cançó: de temàtica amorosa Sirventès: composició satírica de contingut polític Tensó: debat que posa a prova l'enginy de dos trobadors Plany: forma elegíaca Albades: es narra la separació dels amants a l'arribar l'alba Pastorel·les: on s'explica l'encontre entre un cavaller i una pastora. 2. Amor cortès: reflecteix les estructures feudals de l'època. La relació vassallatge ha de ser sempre una dona casada, relació secreta i plena de senyals. 3. Prosa medieval catalana: Crònica de Jaume I o Llibre de feits: memories del rei jaume I. forma autobiografica dona to personal i familiar. Llenguatge farcit d'expressions col·loquials que donen gran realisme a la narració de fets. Crònica de Bernat Desclot: Narra fets anteriors a la seva època. Posa en boca dels presonatges, recurs. Conquesta de Sicília i invasió de Catalunya són els grans eixos temàtics. Crònica de Ramon Muntaner: Muntaner es mostra com un monàrquic entusiasta. Crònica de Pere el cerimoniós: apassionat de la història, intenció justificadora. Mo conté gestes ni llegendes, perd el to èpic. 4. Ramon Llull: sintetitza els tres vessants de la seva biografia: teòleg, missioner i escriptor. Aquests determinen la seva obra innovadora desde punt de vista linguístic. Llibres sobre molts àmbits, gran recopilació de els arts, obres filosòfiques. Obra mí stica: Llibre de contemplació: 365 capítols dividit en 5 llibres, 5 ferides de crist. Arbre de filosofia d'amor: barreja elements filosòfics i poètics. Obra narrativa: Blanquerna: 5 estats pels que pot passar una dona. Fèlix: Explica virtuts i defectes dels homes. Consta de 10 parts. Altres obres: Llibre de l'ordre de cavalleria: una de les obres que va exercir més influència en l'Edat Mitjana. És un tractat doctrinal per a cavallers. Lo desconhort: és una de les poques obres rimades de Llull. Escrita a Roma, en profund desanim, en veure que els seus ideals missioners no eren compartits per la jerarquia eclesiàstica. Ramon Llull ha estat considerat el creador del català literari. Els textos són innovadors perquè fan servir la llengua romànica per tractar temes filosòfics, científics i teològics.

Segle XIV 1. L'humanisme a Catalunya: Es comença a investigar el cos humà. Canvi + brusc de mentalitat en - poc temps. El català es desvincula del llatí. L'home s'humanitza i es fa popular llegir i escriure. Bernat Metge: Nascut a bcn primer escrivà, després secretari. Va entrar a la presó sense saber ara perquè. Absolt al cap de 3 anys. Valter e Glisenda: traducció al català de la versió llatina que Petrarca havia fet del Decameró. Lo Somni: la seva obra + ambiciosa, consta de quatre parts i és el relat del somni que té l'autor quan és a la presó.
2. La literatura religiosa i moralitzant del segle XIV: Francesc Eiximenis: Li van donar el títul abans d'acabar els estudis. Pervivència models medievals. Com a a teòleg, va defensar la moral tradicional basada en l'autèntic esperit cristià. Lo Crestià: destinada a il·lustrar i reformar els burgesos pecadors de la seva època. Va fer servir un estil amè i poc freqüent. Aporta un reflex de la llengua parlada en aquesta època. Vicent Ferrer: Els seus sermons tenien molta efectivitat. Predicador, teòleg i polític. Va intervenir en El Cisma d'Orient i El Compromís de Casp. Els seus sermons segueixen una mateixa estructura. Trobem recursos memotècnics per recordar la matèria del sermó. llenguatge ple de frases fetes, modismes, interjeccions... Contrari als escriptors clàssics i humanistes. Anselm Turmeda: Nasqué a Mallorca, estudis de teologia.. va renegar del cristianisme i va abraçar l'islamisme. Llibre dels bons amonestaments: Escrit en vers, conjunt de consells aparentment cristians que amaguen ironia i causticitat. La Disputa de l'Ase: Prosa, adopta la forma de debat entre l'autor i un ase sobre la superioritat de l'home o dels animals. Tuhfa: escrit en àrab, caire autobiogràfic i una refutació dels dogmes cristians.

Entradas relacionadas: