Literatura avantguardista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,65 KB

 


Joan Salvat-Papasseit va Néixer a Barcelona, tot i que els seus orígens familiars es remeten A les terres del camp de Tarragona. El seu pare era fogoner de Vaixell i, pel que sembla, no sabia ni llegir ni escriure. Aquest, Quan l’autor només tenia set anys, va morir en un tràgic accident De vaixell, la qual cosa influí molt en la seva obra, ja que Mitificà gran part dels elements del món mariner als seus poemes en Honor al seu pare.

Als tretze anys, per Problemes econòmics, es va veure obligar a treballar, va exercir Diferents oficis, però res no el satisfeia. En aquesta època D’adolescent, va fer uns amics que, de fet, va conservar fins la Seva mort i amb els quals començà a freqüentar l’Ateneu Enciclopèdic, fundà el Grup Antiflamenquista Pro-Cultura i va Començar a col·laborar a revistes de Reus com Los miserables i Justícia Social, escrivint en castellà. Els escrits que Publicava, tenien pot ser un sentit anarquitzant o socialitzant o, Tal vegada només una actitud rebel i de lluita contra la injustícia.

L’any 1918, quan ja era Un escriptor en català allunyat d’aquest regeneracionisme moral, Va aplegar aquestes escrits en un llibre titulat Humo de Fábrica
. Cal afegir, a més, que les influències presents En aquesta nova ideologia són degudes a les lectures d’autors com Nietzsche i Kropotkin. A més, mes endavant també llegiria Escriptors com Maragall o Novalis.

Amb això, el moralisme Social de Salvat entra en un període de crisi, que esdevé decisiu, Ja que es troba entre la decisió de continuar amb la seva actitud Moral regeneracionista o esdevenir un Poeta. Així, l’autor tria el Camí de la poesia i, per tant, de l’experiència avantguardista. Al mateix temps, Salvat-Papasseit va començar a festejar amb Carme Eleuterio, que, amb el pas del temps, va convertir-se en la seva Dona.

Un poc més tard, per Problemes econòmics, l’autor es va veure obligat a treballar de Vigilant de nit al moll de la fusta per poder mantenir a la seva mare I al seu germà petit. No obstant això, va continuar freqüentant Els amics de sempre, va assistir a un curs de Jordi Rubíó i va ser Condemnat a dos mesos i un dia de presó per un dels seus articles Publicats a Los miserables. Aquesta condemna mai no la va Complir.

Mentre treballava encara Al moll, va anar a visitar Eugeni d’Ors, el qual, en saber de què Feia feina, el va recomanar per dur a terme un ofici més adequat.

Amb tot això, Salvat Començà a evolucionar com a malalt de tuberculosi i també Ideològicament, per la qual cosa començà a depurar la seva poesia, De manera que s’allunyà del socialisme i començà a mostrar un Cert individualisme vagament anarquista. Així doncs, també va Publicar el seu primer poema avantguardista, anomenat Columna Verteblal: sageta de foc a la revista Un enemic del poble, Que ell mateix editava.

Aquest mateix any es va Casar amb Carme Eleuterio, amb la qual tingué dues filles: Núria i Salomé.

A partir del 1919, any Que va començar a treballar a les Galeries Laietanes gràcies a Eugeni d’Ors, va entrar en relació amb un gran nombre d’escriptors I artistes. Amb això, va publicar els manifestos Sóc jo, qui Parlo als joves i Poemes en ondes hertzianes
.

Un any més tard, començà La decadència de les avantguardes, ja que aquestes començaren a Mostrar les seves contradiccions. No obstant això, Salvat Papasseit Va publicar Contra els poetes en minúscula
. A aquesta Obra podem veure la concepció de Poeta, ja que aquest és el que és Realment sincer i no es preocupa tant per la forma i la perfecció Formal. En contraposició, el poeta en minúscula, és aquell que sí Es preocupa per la perfecció formal i que, de fet, no transmet cap Sentiment real.

A més, també va Publicar L’irriador del port i les gavines
. Aquest Mateix any va passar sis mesos en diversos sanatoris d’Andorra i Del sud de França. Tot i que l’autor estava molt malalt, sempre Mostrà un gran vitalisme i una il·lusió esperançada vers la vida.

Altres composicions Importants són La gesta dels estels i El poema De la rosa als llavis, en el qual es presenta un amor viscut O imaginat amb molta força.

Finalment, va morir el 1924, que va ser quan trobaren, sota el seu coixí, els seus darrers Poemes Óssa menor, que van ser publicats pòstumament.

En quant a la seva Composició literària, l’obra de Salvat evoluciona des d’un Plantejament ideològic i moral (poesia de sermó) cap a una poesia Progressivament depurada de propostes regeneracionistes.

En la primera etapa de la Seva composició intel·lectual, trobem un caràcter moralista Provinent dels ambients de bohèmia negra i de la lluita Politicosocial. Aquesta fou la època de la militància socialista, La qual el va decebre i, va apropar-se a una espècia d’anarquisme Fortament individualista.

Així, el poema Columna Vertebral: sageta de foc, és el que ens mostra el pas del Moralisme modernista i d’idees nietzschianes i anarquitzants al Poeta futurista (avantguardista) que està a punt d’aparèixer. Amb Aquesta nova tendència és quan l’autor publica Poemes en Ondes hertzianes
.

Per aconseguir aquesta Nova estètica avantguardista, l’autor va intentar assimilar alguns Elements teòrics propis d’aquest moviment, especialment del Futurisme i el Cubisme, la qual cosa va donar com a resultat un aire Superficial en les composicions. Així, en tota la seva composició Poètica, el món maquinístic i domèstic acaba esclafant i dominant L’home.

Segons Joan Fuster, a Salvat la pràctica de l’avantguarda li és útil en alguns Aspectes, però realment el deixa insatisfet, perquè se li escapa el Cant, i la seva oportunitat és el cant popular. Així doncs, Realment el que mou a Salvat Papasseit és l’anhel de pertànyer al Moviment rupturista, per i això, Foix va acusar-lo de fals Avantguardista, ja que totes les composicions seguien un cert ordre i Una certa lògica formal encara que, en alguns dels seus poemes, com Columna vertebral: sageta de foc, s’expressa Formalment en termes futuristes: eliminació de signes de puntuació, Trencament del vers, espais en blanc, paraules en llibertat, signes Aritmètics, paraules flotats, etc.

Entradas relacionadas: