L'inici de l'edat mitjana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,09 KB

El Final de l'imperi Romà els pobles germànics vivien al nord de l'imperi romà, mes enlla dels rius Rin i Danubi. Eren pobles seminomades: una part de les tribus vivia en petits poblets, la resta es dedicava a pasturar el bestiar. Romans els anomenaven barbars (estranger) i pensaven que tenien costums poc civilitzats.
Al segle 3 alguns grups germànics van creuar les fronteres romanes k es veien atrets per les riqueses romanes.
L'any 395 l'emperador
Teodosi va decidir divdir l'imperi entre els seus dos fills prk fos mes facil de dfensar. Honori va rebre la zona oest (Imperi occident) arcadi la zona est (imperi d'orient). L'arribada dels grmanics es va prduir en una epca en la k patia una gran krisi (els emperadors tenien + dificultats per dfensarse). Ròmul Augústul va ser l'ultim emprador roma d'occident.
Els regnes grmanics l'antic territori de l'imperi roma occident es va fragmentar en diversos regnes. A les terres de la frança actual s'hi van establir els francs, a espanya els visigots, a italia els ostrogots i mes tard els llombards i a la britania els angles i els saxons. La succecio de guerres va provocar que la inseguretat s'estengues arreu. Des de les hores l'economia es va basar practicament en la l'agricultura i ramaderia. La societat i la cultura van efectuar un retrocés. Els germànics eren minoria de població
L'imperi bizantí va ser l'imperi capaç de resistir les invasions germaniques. Justinià va ser l'emperador mes important bizantí que va gobernar amb la seva dona Teodora. Justinià va intentar reconstruir l'imperi roma. per governar un imperi calia: l'emperador o basileu i una xarxa de funcionaris. Despres de la mort de justinia l'imperi bizanti va començar un proces molt llarg de perdues territorials. Des de les hores l'imperi bizanti va quedar reduit a la peninsula d'Anatòlia, els balcans i el sud de la peninsula italica. Constantinoble va ser la ultima ciutat en mans bizantines.


imperi urba i comercial a l'imperi bitzanti les ciutats van continuar tenint molta importancia les mes importants del moment eren: constantinoble, efes, tessalonica.les ciutats van conservar les funcions que havien exercit des de l'imperi roma.l'imperi bizanti va gaudir d'una prosperitat economica molt gran.Imperi grec i ortodox:al principi, l'imperi bizanti va mantenir lgunes formes de vida de l'mpri roma. el grec va sustituir el llati com a llengua oficial.les dues institucions s'enfrentaven cada cop a diferencies mes grans. el 1054l'esglesia catolica i l'esglesia bizantina o ortodoxa.a l'imperi bizanti la religio amarava la vida i la cultura.Un art sumptuos: l'imperi bizanti va desenvolupar un art molt ric.en arquitectura destaquen les nombroses esglesies que tenien planta de creu grega i estaven cobertes per grans cupules.Les parts d'un monestir: refectori (menjador), infermeria, esglesia(on resaven), claustre(pati amb un jardi central), sala capitular(on es reunien), biblioteca, colomar, horts, dormitoris, bodega, cuina, hostatgeria(hi dormen els pelegrins).Vikings: escandinavia, van conquerir les illes britaniques. Magiars o hongaresos: estepes asiatiques, est d'europa (conquerir) Sarrains:pirates musulmans que van protagonitzar grans saquejos.Feudalisme: nou sistema social que tenia les caracteristiques seguents:el noble tenia el domini total de les seves terres, els nobles acceptaven primicia del rei, els nobles podien tenir basalls.L'exercit reial era reduit i el monarca per defensar el regne depenia dels seus exercits de vesalls.Feu:es on es troba una (ciutat).reserva:part de terra explotada pel mateix senyor.masos:proporcions de terra que el senyor oferia a els camperols per benefici propi.quant pasaven els dominis del rei sels cobrava peatge i quant creuavent els ponts pontatge.Nobles:caballers i les seves families.Clergues:monjos i sacerdots.Treballadors:majoritariament eren els camperols.Els nobles i els clergues eren estaments priviliejats.

Entradas relacionadas: