L'energia de la terra

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,49 KB

 
- colades de lava: danys en els cultius, talls a les vies de comunicació, arrasar pobles o tapar les valls (es produirien inundacions)
- explosions: depenen de la viscositat de les laves. Les viscoses són més explosives i perilloses que les fluides.
- Núvol ardent: colada piroclàstica: manifestació volcànica més greu. Originada quan una columna eruptiva cau amb brusquedat, aquest núvol de foc rodant va dipositant els fragments incandescents de pedra tosca i cendres pertot arreu. Produeix danys per combustió, cremades terribles, mort per asfixia, destrucció total de béns materials.
- Formació d’un dom volcànic: si les laves són massa viscoses, es dipositen en el cràter i formen una espècie de massa bulbosa que fa de tap i obstrueix la sortida de la lava. L’explosió brusca del tap pot engrandir el cràter i agreujar l’erupció i originar un núvol ardent.
- Formació d’una caldera: pot passar que la cambra magmàtica es quedo molt buida i inestable. Aquesta inestabilitat pot fer que el sostre es desplomi i origini un sisme. El cràter s’engrandeix i es transforma en una caldera. Si la caldera s’omple d’aigua de pluja o de la que prové del desgeles converteix en un llac de cràter.
A. Tipus de volcans : La forma i la mida del con volcànic varia en funció de la quantitat i del tipus de materials emesos.
·
volcans de tipus efusiu: emeten laves fluides que llisquen amb facilitat i


formen colades extenses. Originen pocs danys. Dos subtipus:
- fissural: esquerda o fissura per on la lava flueix lliurement cap a l’exterior i recobreix àrees extenses (planes de lava). La majoria es troben al fons oceànic.
- En escut o Hawaià: grans quantitats de laves fluides i poc perilloses. El seu con té una base molt extensa, de poca alçada i amb el cim pla.
·
volcans de tipus efusiu: els més perillosos i els que donen lloc a la majoria de danys volcànics. Tenen el con elevat. La seva lava és àcida, viscosa i molt explosiva i la columna eruptiva assoleix una gran alçada. Com més explosiu sigui el volcà, més elevada serà la columna, més radi d’acció tendrà el volcà i afectarà a més extensió territorial.
·
riscos derivats:
- lahars: rius de fang produïts per la fusió de gel o de la neu dels cims dels volcans més elevats i que tenen efectes devastadors.

Entradas relacionadas: