La tornada a l'absolutisme

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,64 KB

 

La revolució Americana: És el conflicte entre els colons de Nova Anglaterra i la Gran Bretanya, que va culminar amb la independència dels primers. El conflicte que va enfrontar les tretze colonies amb la metròpoli va tenir un vessant econòmic i un vessant polític.Els colons no estaven disposats a continuar pagant impostos si no tenien representació en el parlament de Londres.Els colons britànics se sentien com a súbdits maltractats per la corona i per això defensaven el que creien que eren els seus drets fonamentals. La constitució de 1787 va organitzar el nou ordre politic. El nou estat tenia una estrucutura federal. El president controlava el poder executiu i era escollit cada quatre anys mitjançant un sufragi indirecte.George washington va ser el primer president dels Estats Units. El poder judicial es va adjudicar als tribunals. El tribunal Suprem controlava que les lleis i les actuacions del govern no vulneressin la onstitució.

La guerra de la independència americana(1775-1783): El 1774, els representants de les Tretze Colònies es van reunir en el primer congrés de Filadèlfia, en què es va redactar una declaració de drets i es van decidir els primers moviments d'armes.La derrota britànica a lexington va donar ,és impuls a la insurrecció. En el pla polític,Thomas jefferson, artifex ideològic de la revolució americana, va redactar la Declaració dels Drets de Virgínia.Aquesta declaració, on s'anunciaven els principis de sobirania nacional, divisió de poders i sufragi, va ser la base de la Declaració d'Independència dels Estats Units, firmada el 4 de juliol de 1776.

La situació de França abans de la Revolució: A principis de 1789, França era una gran potència que vivia segons les normes de l'Antic Règim. Problemes greus afligien el país.

-Hi pervivia la societat estamental, que mantenia els privilegis de la noblesa i el clergat a costa de la resta de la població.

-Es va agrejuar la situació de crisi econòmica, que era constant des del 1780. La crisi afectava especialment els preus dels productes bàsics, com ara el pa.

-Un altre aspecte de la crisi era el dèficit de la Hisenda, que augmentar per les despeses de la guerra americana.La causa profunda del dèficit era que els privilegiats no pagaven impostos, i consegüentment tot el pes econòmic requeia sobre el tercer estat.

-També hi havia uan situació de crisi política. El rei Lluís XVI va anar perdent el suport del poble, que veia que les reformes no avançaven,i el dels privilegiats, que tenien por de perdre poder i privilegis.

El principi de la Revolució Francesa: En els estats Generals la noblesa i el clergat pretenien que es votés per estament, cosa que donava majoria als privilegiats. Els membres del tercer estat van defensar el vot per persona, fet que els donava a ells la majoria.El tercer Estat va ser conscient ben aviat que representava gairabé tot França, cosa que, segons el parer dels seus diputats, li conferia més legitimitat. El juliol, els representants del tercer estat van decidir constituir-se en Assamblea Nacional i es van considerar els únics amb legitimitat per representar França.

L'obra de Napoleó a França: El consolat era un règim personalista basat en l'enorme capacitat política de Napoleó, que va acaparar tot el poder i el protagonisme. Aixó es va reflectir en la Constitució de l'any VIII, en què ni tan sols hi havia declaració de drets ni separació de poders.

Napoleó i Europa: La Gran Bretanya, temorosa de l'hegemonia francesa,va formar una Tercera Coalició, juntament amb Àustria i Rússia.Napoleó va transformar la República en Imperi per consolidar-se a França i es va llançar a una nova campanya militar amb el suport d'Espanya.La tornada a l'absolutisme: Durant l'època de la Restauració els monarques de l'Antic Règim van recuperar el poder i van governar seguint els principis de l'absolutisme, com si la Revolució Francesa no hagués passat mai. En alguns casos, els reis van promulgar cartes atorgades, uns documents en què reconeixen alguns drets a la població. Aquest va ser el cas del rei Lluís`XVIII de França, que va regnar després de la caiguda de Napoleó.

El congrés de Viena: la organització del mapa europeu: Les modificacions que es van introduir en el mapa europeu tenien com a objectius reduir el nombre d'estats i frenar l'expansionisme francès. Els canvis principals van ser tres:

-França va tornar a les fronteres que tenia abans de la Revolució.

-Es van enfortir dos estats coixí per dificutar una possible expansió francesa. Al nord, el regne d'Holanda va assimilar Bèlgica, i al sud, el regne del piemont va rebre savoia i Gènova.

-Àustria, Prússia i Rússia van guanyar territoris de manera equilibrada per tal que ningú no tingués cap  mena d'hegemonia sobre la resta.

Les aliances internacionals contra la Revolució: Les potències europees van buscar la manera de consolidar la Restauració mitjançant un sistema d'aliança. Es van crear dos blocs:

-La santa Aliança, formada per Prússia, Rússia i Àustria i més tars per França, tenia caràcter antiliberal. Els seus membres es comprometien a intervenir on calgués per defensar l'absolutisme, Defensaven l'aliança entre el Tron i l'Altar, és a dir, reconeixen el dret diví dels reis i el suport de l'església a lamonarquia.

- La quàdruple Aliança, formada per la Gran Bretanya, Àustria, Prússia i Rússia, buscava defensar l'ordre creat en el congrés de Viena.

Liberalisme i Nacionalisme: Els anys 1820,1830 i 1848 es van produir tres cicles revolucionaris a Europa que essencialment es van basar en dues ideologies: El liberalisme i el nacionalisme.

- El liberlalisme de la primera meitat del segle XIX rebutjava l'absolutisme i buscava recuperar el drets i les llibertats que havia reconegut la Revolució Francesa.

- El nacionalisme s'havia originat durant l'expansió napoleònica, que havia exacerbat els sentiments de pertinença a una nació.

El romanticisme: característiques:

- Al contrari del neoclassisme,rebutjava la raó i els gustos clàssics. En canvi, va revaloritzar l'expressió dels sentiments.

- Buscava la inspiració en l'edat mitjana i no en l'època clàssica. És per això que es va posar de moda la novel·la històrica d'ambient medieval i en que arquitectura es van recuperar les formes gòtiques.

- Es va imposar una nova visió del món i de l'ésser humà que implicava la supremacia de la imaginació, la fantasia i la creativitat sobre el món acadèmic i que reclamava més llibertat enfront de les normes

L'arquitectura es va inspirar en els estils orientals i en els estils medievals.

La pintura, en els quadres es representaven amb molt moviment i sentiments extrems i apassionats, sovint inspirats en temes orientals.

Entradas relacionadas: