Kouros i kore

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB

KOURS I KORE

CONT H:  Aquestes escultures pertanyen al Període arcaic (s.VII aC a 475 aC)

En aquest context es dona una expansió de la cultura grega pel mediterrani.
La situació de Grècia n’és la causa: escassetat de terres, poc aptes per l’agricultura...
L’ Orografia també és complicada ja que el terreny és molt muntanyós i hi ha moltes illes... Per tant és més fàcil anar d’un lloc a l’altre per mar que no per terra.
Els grecs són bons navegants i surten del seu país per comercialitzar i funden colònies. Aquestes imiten les seves ciutats d’origen (estructura,edificis,llengua...)
La societat reflecteix aquests canvis.

No obstant això en aquest període sorgeix una nova idea de l’art completament diferent d‘abans ; els rics encarreguen les estàtues amb una funció estètica i decorativa. L’art deixa de tenir una finalitat màgica i/o religiosa..

ANÀLISI FORMAL


Tenen en comú: frontalitat, simetria, la boca arcaica, l’expressió poc natural, ulls ametllats (però no tancats), braços enganxats al cos, cabells geomètrics, rigidesa i poc moviment del cos, estaven pintades, tenien els punys tancats, poc moviment i poca expressivitat.

Formen un eix vertical de simetria que divideix el cos en dues meitats i tenen frontalitat, per tant són fetes per ser vistes de cara principalment.


Pel que fa a la tècnica s'observa l'ús de diverses textures diferents, una més polida i brillant per a la pell, i una altra més mat i rugosa per als cabells.

SIG I FUN:
La significació és que els Koro Moltes vegades representen joves atletes vencedores en els jocs olímpics i les Korai poderoses sacerdotesses. Es crea que aquestes estàtues s'han trobat en diversos Llocs, com Santuaris i tombes de Grècia i eren encarregats tanta por particulars com a entitats públiques. Funció: Els grecs utilitzaven Kouros amb finalitats diverses: podien servir com a representacions d'un déu, com a ofrena dedicada a alguna divinitat, per lloar un atleta que havia guanyat una prova esportiva o com a recordatori d'un home i la seva tomba Kouros d'Anávios: Escultura com a ofrena als déus, aquesta és una escultura funerària de el jove Kroisos, lluitador de la primera línia.
Kore amb peple: Treu una túnica dòrica i llueix el pentinat de trenes llargues característic d'aquesta estàtua.


INTERPRETACIÓ:
Els homes representen atletes que havien participat als jocs Olímpics , a un Déu o a un noi mort.
En aquest cas fa referència a un jove mort que es deia Krorisos; així s’ha trobat a la inscripció feta com a ofrena als déus. En general però no fan referència a cap persona concreta sinó a atletes.
Les korai (kore vol dir donzella) representaven sacerdotesses, aquestes es van trobar en un diposit de l’Acròpolis on van ser enterrades durant o després de les invasios perses.

Entradas relacionadas: