Kant

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,64 KB

 
Kant "podem ser lliures"?kant creu que el determinisme i la idea de llibertat no s'exclouen si no que l'home com a animal racional que és, pertany a 2 àmbits diferents i irreductibles, som alhora essers empirics(lleis fisiques) com essers morals(raó).
I en aquesta doble dimensió hi ha la possiblitat de concil.liar els dos extrems aparentment contraposats.(llibertat i determinisme)
Com a part de la naturalesa empírica l'home està subjecte a les lleis físiques i biologiques. Hi ha heteronomia,si la nostra voluntat està sotmesa a tot tipus de lleis que actuen en forma d'impulsos naturals com a necessitats o impulsos. No podem suprimir a través d'un acte de llibertat aquestes necessitats. Ara bé, a diferencia dels animals de la nostre raó ens parmet identificar aquets impulsos i ens obre la possiblitat de decidir si allò que volem per la nostre naturalesa empírica(impulsos fisics)també ho volem com a essers racionals o morals.
La nostre educació i moral ens permet que ens autodeterminem.Ser autonoms vol dir donar-nos una llei i detminació pròpies i no obeir cegament als impulsos del cos.
Kant pensa que només així podem ser moralment lliures. Algunes persones creuen que ser lliures és fer allò que ens dongui la gana en tot moment, no s'adonen que quan actuan així, en realitat, estan sotmeten-se, siguent esclaus dels impulsos biològics o de l'entorn social.
la llibertat individual de la que parla kant està necessariament lligada a la llibertat dels altres. Així, la voluntat, per a ser 100% lliure s'autoimposa una llei de caràcter racional i universal,l'imperatiu categoric

Entradas relacionadas: