Joan oliver

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,96 KB

Joan Oliver va nèixer a Sabadell (1899) i va morir a Barcelona (1986).
Era filll d’una destacada i rica familia de la burgesia de Sabadell, va rebre molt bona educació, va estudiar Dret, viatjar per tota Europa, però aviat va veure que els seus interesos eren les lletres.

Al 1919 va dormar el Grup de Sabadell, que ere un col·lectiu de joves avantguardistes que cultivaven una literartura trencadora, iconoclasta (actitud que va contra els símbols), catírica, mab molt sentit de l’humor que jugue entre l’absurt i la tradició.

Va començar a ser conegut a través del diari de Sabadell del qual se’n va fer càrrec el 1923, també a través d’una editorial que va fundar ell i els seus amics LA MIRADA, on publiquen les seves obres i també obres d’autors coneguts, basicament d’estil noucentista (clàssic i convencional).
Al 1926 se’n va a viure a Barcelona, allí treballarà amb diverses publicacions la seva època com:

1. La Veu de Catalunya. à noucentista
2. La Publicitat. à noucentista
En aquesta època a Barcelona es va pendre seriosament la seva carrera literària i va decidir que es dedicaria al teatre.

Narrativa breu 1963 Biografía de LOT i altres proses
Poesia
OBRA Teatre

Tant en el teatre com en altres géneres va mostra una volunta rupturística i revolucionaria, fen crítiques constants a la classe burgessa de la qual provenia, hi ha nivell personal trencant amb la seva familia i se’n va apartar.
Als anys 30 es va mostra compromés amb el nacionalisme català i amb la revolució obrera, cmpromís que es va fer evident amb les obres q ca escriure sobretot en el teatre. Va defensar la república fins al final i quan va arribar el final (la guerra) es va haver d’exiliar a França i quan va esclatar la Segona Guerra Mundial se’n va anar a Xile i allí es va dedicar a participar en diversos projestec entre els exiliats. Van fundar una revista q es deia”Germanor” q es va editar a Xile.
1948 torna a Catalunya, va haver de passar dos mesos a la pressó però després va tornar a fer vida a Barcelona. Va particpar amb projectes revolucionaris d’oposició a la dictadura. Va dirigir el “Club dels Novel·listes” que va ser una iniciativa que va intentar publicà novel·la en català. També va ser fundador de la “Agrupació Dramàtica de Barcelona” per fomentar el teatre en català. Totes les activitats d’oposició al franquisme, el va convertir en un personatge admirat pels joves universitaris i escriptors.

El jovent dels anys 60 el van considerar el seu mestre i ell durant aquests anys es va dedicar a escriure contra la dictadura franquista, contra el consum, l’imperialisme americà, la classe burgesa...Característiques.
· Esperit crític (contra les classes burgeses)
· To moralitzan
· Narracions que es caracteritzen pel to sarcastic, humorístic...
· Estil noucentista, aparentment senzill, cla`ssic,efectiu,precis...
· Us de personatges i temes de la Biblía que en els seus contes, son simbols contemporanis.
· Fa anar el pseudonim de PERE QUART quan fa poesia que el va buscar per molestar a la gent ignorant i jugar amb la burla.
La Poesia.
Es la part de la seva obra que te més reconeixement. Va començar més tard que amb els altres generes. La seva primera obra significativa: 1934- Les Decapitacions,llibre avantguardista de intenció humorística on es dedica a decapitar aquells personatges i idees nefastes.
Per exemple, alguns personatges de la biblía, algunes teories de la poesia... L’any 1936 escriu una poesia llarga:
Oda a Barcelona, poema llarg, decicat a Barcelona que es caracteriza per l’esperit civic. Aquesta poesia es la que millor demostre el trencament amb la classe burgesia.
Amb l’Oda a Barcelona PERE QUART segueix uan tradició:
La primera ODA A BARCELONA la va escriure Verdaguerà simbol de modernitat, perspectiva burgesa, la catalanitat.
La segona ODA A BARCELONA comence amb un punt de vusta optimista i acaba amb un punt de vista miserable amb un punt de vista injust.
Barcelona europea, moderna xo a mig poema es va donar la setmana tragica llavors va continuar amb una altra perspectiva.
Simbol de la desgracia, la pobresa, el salvatgisme, injusticia.
La tercera ODA A BACELONA à joan oliver, inicis de la Guerra Mundial amb un punt de vvista revolucionari, superacio de les injusticies. Defense les idees revolucionaries.

A l’any 1937 va escriure un llibre de poemes k es diu
Bestiari,collecio de poemees breus daparença infantil con fa acudits i jocs de paraules a partir del tema dels animals, humoristic.
Pasada la Guerra
a lany 1947 a lexili escriu un llibre, Salo de Tardor collecio de poemes de to greu i enyorant. Lenyorança de lexili, unic llibre sense to d’humor, llibre reflexiu.
Lany
1955- Terra de Naufragis tematica similar, escrit a Catalunya.
Als anys
60 torne al seu estil dabans, vacances pagades akest llibre el convertira en lider conegut admirat x la juventut. Va escriure + llibres am akesta tematica, el mes important com a pooeta .al 1981 Poesia Empírica

Entradas relacionadas: