Jaume i croniques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,71 KB

 

-

Ramón Berenguer IV casat Amb Peronella d'Aragó (1131-1162)

Comptes de Barcelona i reis D'Aragó del casal de Barcelona.///////Conquesta de Tortosa i Lleida./////////Se casaren al Castell de la Suda o Castell del rei. Fortalesa andalusina, residència dels reis de la corona Catalanoaragonesa. Lleida.//////Ramón Berenguer IV va ser Enterrat al Monestir de Ripoll. El 1794 els francesos profanaren la seva tomba./////////////Tombes de Peronella (Catedral De Barcelona); Ramón Berenguer IV (Monestir de Ripoll).

Alfons I el Cast

Segon fill de Peronella i Ramón Berenguer IV, també conegut com a Alfons el Trobador. Va ser el primer rei d'Aragó. Nova uníó amb Provença, va dirigir Atacs contra Al-andalús; aconsegueix el vassallatge de Bearn, Bigarra, Nimes, Besiers i Carcassone; i va ser enterrat al monestir de Poblet./////////////Ordena la documentació reial. (Líber feudorum maior).

-El fill d'Alfons I és Pere el Catòlic, que es va casar amb María de Montpeller.:         Contribueix a la victòria De les Navés de Tolosa (1212). Desfeta i mort a Muret (1213).//////////El rei Pere I va voler ser Enterrat al monestir de Sixena, Osca. Tombes profanades pels anarquistes el 1936.

Jaume I el Conqueridor (1213-1276)


.:        Montpeller-València. Conquesta de Mallorca, Eivissa, València i Múrcia (Alfons el Savi està casat Amb Violant).////////S'inicien les Corts Catalanes.//////////Tractat de Corbeil. Divideix el regne els poders de Catalunya amb França entre els seus dos fills.///////Dia 2 de febrer va néixer El Palau de Tornamira; Montpeller.////////Crònica del llibre dels Fets.///////Torre dels Pens→ la seva Habitació, el que queda del palau on va viure Jaume I//////////El varen educar els Religiossos al Castell de Montsó.//////////Conquesta de Mallorca.//////////Jaume I es va casar amb Elionor de Castella./////////Elegeix Perpinyà com a Capital del seu regne.//////////Va morir a una revolta a València Quan va anar a ajudar a un dels seus fills (Lluís Domenech) i Montaner va fer El sepulcre que ara està a l'ajuntament de Tarragona./////////Va tenir dos fills: Pere el Gran i Jaume II de Mallorca.////////Enterrat a Poblet.

Pere II el Gran (1276-1285)


.:           Rei d'Aragó, València i Compte de Barcelona. Annexiona Sicília (Roger de Llúria). Concessió dels Privilegis de la Uníó dels aragonesos. Expedició a Àfrica. Invasió de Catalunya Per part de Felip III de França ajudat per Jaume II de Mallorca.//////Divideix el regne entre Alfons II i Jaume II el Just.///////Va voler ser enterrat al Monestir de Santes Creus. Roger de Llúria va ser la seva mà dreta.//////Pere II va tenir dos fills: Alfons II i Jaume II el Just.//////////Pere el Gran deixa a Jaume II el Just: Sicília i la resta a Alfons el Franc, mort aquest, passa tot a Jaume II.

Jaume II de Mallorca (1276-1311):


Fundà les viles./////////Un conflicte permanent, la Guerra.////////Tractat d'Agnani, on es Decideix que Jaume II torni els territoris a Jaume II de Mallorca però amb Vassallatge.////////////Els seus dominis comprenien El Regne de Mallorca, els comptats de Rosselló i Cerdenya, el feu de la vila de Cotlliure, el senyoriu de Montpelles, la borania d'omeladès i es vescomptatde Carladès. L'illa de Menorca, regida pels musulmans i Catalunya nord.///////Enterrat a la Seu.///////Felip II de França amb el Permís de Jaume II de Mallorca inicià la croada contra Pere el Gran. Al seu pas Per Elna, ciutat de Rosselló del rei de Mallorca, l'arrassà i els seus Habitants morts.

Jaume II el Just (1291-1327):


Rei de Sicília, ocupa la Corona catalanoaragonesa a la mort del seu germà. Conquesta Sardenya, expedició A Gràcia.

Alfons II el Franc (1285-1291):


Conquesta Mallorca al seu Oncle Jaume II i Menorca als sarraïns.///////Alfons II enterrat a al Catedral de Barcelona.

Sanç de Mallorca (1311-1324):


Fill segons de Jaume II. Ajuda al rei d'Aragó a la conquesta de Sardenya. Mor sense descendència i designa com a successor al seu nebot Jaume, fill de l'infant Ferran. Va ser un bon rei de salut molt noble. Enterrat a la Catedral de Perpinyà.///////Jaume II li va construir el palau de Valldemossa./////////Sanç I va regnar després de Jaume II de Mallorca.

Alfons III el Benigne (1327-1336)


.:   Segon fill de Jaume II el Just. Va dominar Sardenya i va dominar Atenes i Neopàtria, Seu vella de Lleida.

Pere III el Cerimoniós (1336-1349):


Fill d'Alfons el Beningne i la seva primera esposa, Teresa d'Esténça. Procès contra el seu cunyat, Jaume III de Mallorca. Annexió definitiva del regne de Mallorca.

Jaume III de Mallorca (1324-1349):


És requerit pel seu cunyat Pere el cerimoniós perque li reti l'obligat pagament de vassallatge. Acusat de diversos crims. Perd el Rosselló i la part insular del regne. 1349 ven Montpeller al rei de França i intenta reucperar Mallorca, és derrotat i mort a la batalla de Llucmajor. Amb ell s'acaba el Regne de Mallorca i passa a formar part de la corona catalanoaragonesa.

Joan I el Caçador (1387-1396):


Primogènit de Pere el Cerimoniós. Morí sobtadament quan era de caça, es succeí el seu germà Martí l'Humà./////////Matances de jueus. Fundació dels Jocs Florals.

Martí l'Humà (1396-1410):


Segon fill de Pere el Cerimoniós./////////Compromís de Cast.////////El seu successor→ Ferran d'Antequera.////////Enterrat a Poblet.

*Bernat Metge, autor més important de la Renaixença.


Entradas relacionadas: