Jacint verdaguer estil literari

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,47 KB

 

RECORDA:


1. El Romanticisme canvià profundament la manera d' entendre el món i, especialment, d' entendre l' art: abandonà els models clàssics i buscà nous camins d' expressió artística. 2. L' estètica ROMàntica es basa en l' exaltació de la sensibilitat individual. Per mitjà de la imaginació i la llibertat creadora, l' artista ha de mostrar el seu món interior a fi de crear una obra original i única. 3. La recuperació del català com a llengua de cultura i conreu literari s' inicià al segle
XIX amb el moviment de la Renaixença, que, influït pel Romanticisme, recuperava la literatura, la història i les tradicions de la nació catalana.
4. Els tres fets emblemàtics de la Renaixença són la publicació del poema La Pàtria de Bonaventura Carles Aribau, la instauració dels Jocs Florals de Barcelona i la publicació del poema èpic L' Atlàntida de Jacint Verdaguer.

RECORDA:


1. Jacint Verdaguer és el gran poeta de la Renaixença, el creador de la llengua literària moderna i la gran figura del romanticisme català. 2. Verdaguer va crear un estil propi molt característic que combinava magistralment elements populars i elements cultes. 3. Verdaguer va escriure els dos poemes èpics més importants de la literatura catalana: L' Atlàntida i Canigó. Molts dels seus poemes lírics tenen un caràcter religiós i patriòtic, alguns dels quals s' han convertit en cançons populars pel seu estil popular i la seva gran sensibilitat. 4. Verdaguer va renovar els gèneres populars (cançons, rondalles i llegendes) escrivint-ne noves versions en prosa i en vers.

RECORDA:


1. Àngel Guimerà és el dramaturg més important de la literatura catalana del Segle XIX i el de més projecció internacional. 2. La majoria de les obres teatrals d' Àngel Guimerà són drames ROMàntics. La seva obra participa dels dos models del teatre ROMàntic: la tragèdia ROMàntica d' ambientació històrica i el drama ROMàntic de caire realista. 3. Mar i cel és una tragèdia ROMàntica escrita en vers que tracta de l' amor impossible entre Saïd, un corsari musulmà, i Blanca, una donzella cristiana, perquè pertanyen a dues cultures i religions oposades. 4.
Terra baixa és un drama ROMàntic de caire realista escrit en prosa que tracta de l' enfrontament entre dos mons: el món <<pur>> de la terra alta, on Manelic pot mantenir intacta la seva bondat origínària, i el món <<contaminat>> de la terra baixa, on Manelic serà víctima de la tirania, l' engany i la corrupció.

RECORDA:


1. Narcís Oller és el novel·lista més important de la literatura catalana del Segle XIX. 2. Les obres de Narcís Oller s' inscriuen dins el corrent del Realisme tot i mantenir-hi elements propis del Romanticisme. 3. El Realisme és un corrent artístic, sorgit a mitjan Segle XIX, que es caracteritza per la voluntat de representar la realitat immediata de l' autor i retratar-la de manera objectiva. 4. Les novel·les més importants de Narcís Oller són La Papallona, L' Escanyapobres, La bogeria i La febre d' or.

RECORDA:


1. El Modernisme és un moviment cultural de caràcter ROMàntic produït a Occident al final del Segle XIX i al començament del XX. 2. El Modernisme català (1892-1911) va ser un moviment de renovació cultural que responia a la voluntat de transformar la cultura catalana en una cultura moderna, nacional i europea. 3. El Modernisme va aconseguir que l' art fos present en tots els camps artístics (literatura, arquitectura, pintura, etc.). 4. Joan Maragall (1860-1911) és un dels escriptors més representatius del Modernisme. La seva obra reuneix les dues actituds diferents dels artistes modernistes: l' actitud esteticista, expressada en la contemplació poètica de la natura, i l' actitud regeneracionista, expressada en el vitalisme de part de la seva poesia i en el compromís social dels seus articles.

RECORDA:


1. El Noucentisme és un moviment que apareix al principi del Segle XX i que pretén promoure la cultura a partir dels principis clàssics de l' ordre, el control i la mesura. 2. Pompeu Fabra fou l' encarregat per l' Institut d' Estudis Catalans. Les seves obres fonamentals són Normes ortogràfiques (1913), Gramàtica catalana (1918) i Diccionari general de la llengua catalana (1932). 3. Josep Carner és el poeta més important del Noucentisme. Parteix de petites anècdotes o d' imatges quotidianes i, amb un gran domini de la tècnica, aconsegueix uns poemes plens de ritme i harmonia, amb un llenguatge tic i una mètrica perfecta. 4. Els fruits saborosos (1906), Auques i ventalls (1914) i Nabí (1941) són tres de les obres més importants de Josep Carner.

RECORDA:


1. El terme Avantguardisme s' aplica per definir l' esperit de ruptura i d' experimentació en el món artístic durant la primera meitat del Segle XX. 2. Les avantguardes que més influïren en literatura foren el Cubisme, que creà una nova composició poètica (el cal·ligrama); el Futurisme, que proposava deixar les paraules en llibertat, i el Surrealisme, que intentava captar el món dels somnis i del subconscient. 3. L' Avantguardisme català va seguir les propostes del Cubisme i el Futurisme, Josep M. Junoy fou l' introductor d' aquests dos moviments i Joan Salvat-Papasseit, l' escriptor més destacat. La influència del Surrealisme Marçà l' obra poètica de J. V. Foix. 4. Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) combínà les propostes avantguardistes amb formes poètiques més tradicionals. La seva poesia exalta la lluita, l' heroisme, la llibertat, la sinceritat, la vida i sobretot l' amor.

RECORDA:


1. Salvador Espriu i Pere Quart són els dos poetes més representatius de la societat catalana que va sofrir la repressió franquista de la postguerra. 2. El mite de Sinera representa el paradís perdut de la infantesa, la petita pàtria derrotada i oprimida de la postguerra i el cementiri dels éssers estimats. 3. Salvador Espriu i Pere Quart van fer una obra de caràcter civil i ètic: en els seus poemes exigien al règim dictatorial franquista un canvi polític a favor del diàleg, la Pau i la llibertat. 4. Cementiri de Sinera (1937) i Vacances pagades (1960) són dues de les obres més importants de Pere Quart.

Entradas relacionadas: