Intercambio de gases

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,36 KB

 

5.2. L'intercanvi de gasos als alveols

L'intercanvi d'oxigen i diòxid de carboni entre la sang i l'aire dels pulmons es produeix per difusió.

Les molècules d'oxigen i de diòxid de carboni es mouen des d'una zona on es troben més concentrades cap a una altra en la qual la concentració és més petita.

L'aire que arriba als alvèols té més concentració d'oxigen (21%) que la sang dels capil·lars que els envolten. Per això, l'oxigen de l'aire alveolar es difon a la sang.

El diòxid de carboni, que procedeix del metabolisme de les cèl·lules, té més concentració a la sang, i per això, per difusió, passa dels capil·lars als alvèols.

La difusió és facilitada pel gruix petitíssim de les parets de l'alvèol i del capil·lar (0,5 µ en total) i per la gran superfície de contacte entre la sang i l'aire.

5.3. L'intercanvi de gasos als teixits

Als teixits es produeix un intercanvi en el sentit contrari. L'oxigen es difon de la sang als teixits, i el diòxid de carboni passa dels teixits a la sang.

L'oxigen es transporta en els glòbuls vermells, on està unit a l'hemoglobina i forma oxihemoglobina. Als teixits, l'oxihemoglobina cedeix l'oxigen a les cèl·lules i es torna a transformar en hemoglobina.

El diòxid de carboni es transporta principalment en el plasma de la sang, en forma de bicarbonat.

Entradas relacionadas: